Tiedote 12.11.2008

Tiedote - Ilmatieteen laitoksen mittalaite tutki Marsin olosuhteita menestyksellisesti Phoenix-lu...

Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn Phoenix Mars -alus on toiminut menestyksellisesti Marsin pinnalla toukokuusta 2008 aina näihin päiviin saakka. Aluksessa on mukana Ilmatieteen laitoksen suunnittelema kaasukehän paineinstrumentti, joka on toiminut erinomaisesti mittaamalla Marsin kaasukehän vuorokausi- ja vuodenaikavaihteluita. Laite on havainnut myös Marsin pölypyörteitä.

Kuva: NASA. Phoenix-alus Marsin pinnalla taiteilijan silmin nähtynä.

Ilmatieteen laitoksen painemittauslaite tuotti korkealaatuista havaintoaineistoaPhoenixin mukana ollut Ilmatieteen laitoksen suunnittelema Marsin kaasukehän painetta mittaava instrumentti on tuottanut erittäin korkealaatuista havaintoaineistoa Marsin pinnalta. Laite on tuottanut jatkuvan, noin puolen vuoden pituisen, havaintosarjan Marsin kaasukehän paineen vuorokausi- ja vuodenaikavaihteluista sekä päivittäisistä sääilmiöistä. Paineinstrumentin herkkyys on riittänyt myös Marsissa tyypillisten pölypyörteiden havaitsemiseen.

Marsiin voidaan tehdä sääennuste havaintojen pohjaltaIlmatieteen laitoksen tutkimusryhmä analysoi laitteen tekemiä havaintoja yhdessä Helsingin yliopiston ryhmän kanssa. Tärkeä työkalu tässä työssä MLAM -säämalli, jolla simuloidaan Marsin ilmakehän toimintaa. MLAM on tehty siirtämällä Pohjoismaissa käytetty sääennustemalli HIRLAM Marsiin. Tämä on mahdollista, koska Marsin ja Maan ilmakehät ovat toiminnaltaan samankaltaisia. Erona on ainoastaan se, että Marsin ilmakehä on hyvin yksinkertainen verrattuna Maan ilmakehään. Tutkimalla Marsia on saatu samalla uutta tietoa ilmakehän toiminnasta, joka Maassa peittyy ilmakehän monimuotoisuuden alle. Phoenixin onnistunut havaintotoiminta on erittäin tärkeä saavutus koko suomalaiselle planeetta- ja ilmakehätutkimukselle.

Phoenix tuottanut paljon lisätietoa MarsistaVähentynyt Auringon energia ja pohjoisen talven mukana tuleva jäätikkö ovat nyt estäneet Phoenixin toiminnan, mutta työ sen tuottaman havaintoaineiston parissa jatkuu vuosia eteenpäin.Phoenix laskeutui pehmeästi Marsin pinnalle 26.5.08. Phoenix-alus on tutkinut Marsin pintakerrosta ja kaasukehää monipuolisilla instrumenteillaan. Merkittävin löytö oli vahvistus sille, että Marsin pintakerroksessa on runsaasti vesijäätä. Tutkimukset paljastivat myös, että pintakerroksessa esiintyy kalsiumkarbonaattia. Tämä viittaa siihen, että jossain vaiheessa miljoonia vuosia sitten tuossa paikassa on ollut nestemäistä vettä. Phoenix on myös lähettänyt Maahan yli 25 000 kuvaa, jotka ovat mikroskooppikuvia pintakerroksen näytteistä ja panoraamakuvia aluksen ympäristöstä. Phoenixin lasertutka havaitsi myös lumisadetta Marsin kaasukehässä. Tämä löytö on jälleen yksi lisäosoitus Marsin ja Maan ilmakehien samankaltaisuudesta.

Uutta tietoa Marsin ilmaston kehityksestä ja elämän mahdollisuudestaPhoenix antoi runsaasti uutta tietoa Mars-planeetan ilmaston historiasta ja kehityksestä, sekä erityisesti Marsin pohjoisen pallonpuoliskon olosuhteista ja veden määrästä. Havaintoaineiston analysointi koko Phoenixin toimintakaudelta on aloitettu. Havainnot viittaavat siihen, että Mars-planeetan pääosin hiilidioksidista koostuva harva, kuiva ja kylmä kaasukehä on menneisyydessä ollut huomattavasti nykyistä tiheämpi, lämpimämpi ja kosteampi. Marsin kaasukehän tuntemus auttaa ymmärtämään entistä paremmin koko planeettakuntamme ja myös Maan kaasukehän kehitystä ja muuttumista. Phoenixin havaintojen avulla saadaan lisävalaistusta siihen, onko Mars-planeetalla joskus ollut elämää.

Ilmatieteen laitoksen paineinstrumentin mittaama Marsin kaasukehän paine ensimmäisen 25 vuorokauden aikana Marsin pinnalla.

MLAM-ohjelman simuloima Marsin pohjoiskalotin lämpötilajakauma. Vasemmassa kulmassa valkoisella reunustettu alue on piirretty Phoenix-alueen laskeutumispaikan ympärille.

Pölypyörre Marsissa näkyy Phoenixin ottamassa kuvassa yläosassa keskellä.

Pölypyörre jättää sormenjälkensä painesignaaliin. Kuvassa Ilmatieteen laitoksen paineinstrumentin havaintosarja, jossa pölypyörteen sormenjälki on kuvattuna suurennusikkunassa.Sama pölypyörre näkyy alaspain suuntautuneena piikkinä Ilmatieteen laitoksen paineinstrumentin mittauskäyrässä.

Kuvassa Ilmatieteen laitoksen instrumentin testausmalli.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Ari-Matti Harri, puh. 050 337 5623, Ari-Matti.Harri@fmi.fiTutkimuspäällikkö Walter Schmidt, puh. (09) 1929 4658, Walter.Schmidt@fmi.fiVanhempi tutkija Jouni Polkko, puh. (09) 1929 4653, Jouni.Polkko@fmi.fi

Phoenix-Mars missionNASA/Phoenix Mars Lander