Tiedotearkisto: 2009

Halla harvinaista heinäkuussa

6.7.2009 14:40

Kuva: Eija Vallinheimo

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna oli suuressa osassa maata tavanomaista koleampaa. Hallaa mitattiin etenkin maan länsiosissa. Heinäkuussa mitattavat hallalukemat ovat melko harvinaisia.

Alin lämpötila maanpinnassa mitattiin Alajärven Möksyn asemalla, jossa sunnuntain ja maanantain 5.-6.7. välisenä yönä oli hallaa -3,9 astetta. Viikonloppuna lämpötila laski usealla havaintoasemalla nollan alapuolelle jopa kahden metrin korkeudella. Ylivieskan lentoasemalla lämpötila kävi alimmillaan -1,2 asteessa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan keskimäärin päivän ylimmät lämpötilat ovat tähän aikaan vuodesta suurimmassa osassa maata yli 20 astetta ja Lapissakin 20 asteen tuntumassa. Paikoin maan itä- ja pohjoisosissa oli kuitenkin lauantaina 4. heinäkuuta poikkeuksellisen koleaa. Päivän ylimmät lämpötilat jäivät idässä jopa 11 astetta tavanomaisista lukemista. Esimerkiksi Kuusamon lentoasemalla vuorokauden keskilämpötila oli vain 4,6 astetta. Kyseessä on vuodesta 1959 lähtien tarkasteltuna aseman alin vuorokauden keskilämpötila heinäkuussa.
Lauantaina lounaassa lämpötilat olivat vielä +20 asteen tuntumassa, mutta sunnuntaiksi koleaa ilmaa levisi myös etelään. Lämpimintä oli Hangossa, jossa päivän ylimmäksi lämpötilaksi mitattiin 5. heinäkuuta 17,4 astetta.

- Vaikka ilmasto vähitellen lämpenee, koleatkin jaksot kuuluvat yhä kesään, sillä Suomen ilmastolle on ominaista suuri vaihtelu. Suurimpaan osaan Suomea levittäytynyt erittäin kylmä ilmamassa kuitenkin väistyy vähitellen ja etelästä työntyy lähipäivinä tilalle selvästi lämpimämpää, mutta samalla kosteampaa ilmaa, toteaa ylimeteorologi Markku Seppänen.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)
Heinäkuun sääseuranta ja tilastot