Tiedote 11.1.2011

Jalankulkusää auttaa ennakoimaan liukkautta

Jalkakäytävät ovat viime päivien aikana olleet paikoin erittäin liukkaita jäisten tienpintojen vuoksi. Tilanne jatkuu hankalana lähipäivien ajan.
Kuva: Pysy pystyssä -kampanja

Jalkakäytävät ovat viime päivien aikana olleet paikoin erittäin liukkaita jäisten tienpintojen vuoksi.  Tilanne jatkuu hankalana lähipäivinä pakastumisen myötä.

Talviaikaan jalankulkijoille sattuu paljon liukastumistapaturmia. Niistä aiheutuvat haitat ja kustannukset yhteiskunnalle ovat merkittävät. Eniten liukastumis­vammoja sattuu työikäisille. Iäkkäiden vammat ovat yleensä vakavampia kuin nuorten.

Pysy pystyssä –kampanjan tavoitteena on ehkäistä liukastumistapaturmia, kannustaa tasapaino­kyvyn ylläpitoon ja näkymiseen pimeässä ja hämärässä. Kohderyhmänä ovat erityisesti iäkkäät. Kampanja järjestää valtakunnallisen kiertueen, joka käy 12 paikkakunnalla. Liikenneministeri Anu Vehviläinen avasi 11.1.11 kiertueen Kotkassa.

Vuosittain kymmeniä tuhansia liukastumistapaturmia

- Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keräämien tietojen mukaan liukastumistapaturmia sattuu ulkona 15 000 – 22 000 kuukausittain joulu-maaliskuussa. Näistä tapauksista reilussa 40 prosen­tissa oli tarvittu lääkärissä käyntiä ja sairaalahoitoa. Luunmurtumia ilmoitettiin seuranneen noin 10 prosentissa sattuneissa tapauksissa. Vuosittain meneh­tyy noin 10 henkilöä jäisellä kelillä sattun­een tapaturman seurauksena, kommentoi neuvotteleva virkamies Merja Söderholm sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tapaturmista aiheutuu VTT:n arvion mukaan 2,4 miljardin euron kustannukset, jotka muodostuvat esimerkiksi sairaanhoidon kustannuksista, sairauslomapäivistä ja hyvin­voinnin menetyksestä. Liukastumistapaturmia voidaan ehkäistä. Tärkeimpiä keinoja ovat jalankulkijoiden oma varau­tuminen ja jalankulkuväylien kunnossapito.

Jalankulkusää auttaa ennakoimaan

Ilmatieteen laitos ennustaa jalankulkusäätä koko maahan maakunnittain. Jalankulkusään tekoon käytetään tietoja menneestä säästä, sen hetkisestä säästä ja tulevasta sään kehitty­misestä. Jalankulkijalle liukkaat kelit ovat usein eri aikaan kuin autoilijoille. Jään päälle satanut lumi tai vesi sekä nopea lämpötilan vaihtelu nollan tienoilla aiheuttavat liukkaimmat kelit jalankulkijoille. Runsas lumipeite voi myös tamppaantua vaarallisen liukkaaksi. Talvi­aikaan liukasta on paikoitellen lähes päivittäin, mutta erittäin liukasta on tyypillisesti 5-15 päivää/talvikausi/maakunta.

Kengät kelin mukaan, lisäturvaa liukuesteillä

Kengät tulisi valita kelin mukaan. Talvioloihin soveltuu parhaiten kenkä, jonka pohja on valmis­tettu pehmeästä ja huokoisesta materiaalista eikä se kovetu kovalla pakkasellakaan. Kengän pohja on voimakkaasti kuvioitu ja pohjakuvio on sivuilta avoin. Viistetty kanta jatkaa pohjakuviota taaksepäin, jolloin se lisää askeleen rullaavuutta ja pohjan pitävyyttä. Jos uusien talvikenkien korkolappu on muovinen, se kannattaa vaihdattaa suutarilla pitävämpään kumiseen. Liukuesteet ja nastakengät tuovat lisäturvaa.

- Kun hankkii liukuesteet, on syytä ottaa mukaan kengät, joiden kanssa niitä aikoo käyttää. Ennen ostopäätöstä voi sitten testata, miten helposti ne saa laitettua kenkien päällä ja otettua pois. Liukuesteiden valinnassa kannattaa huomioida, että ne voi tarvittaessa ottaa pois mahdolli­sim­man helposti. Kovilla alustoilla kuten kivilattioilla käveltäessä liukuesteet voivat jopa lisätä tapaturmariskiä, totesi suutari Hannu Heiskanen.

Liukuesteiden pitää olla tyyppitarkastettuja ja sertifioituja tuotteita, jolloin niistä löytyy CE-merkintä. Liukuesteitä myyvät mm. suutarit, kenkäkaupat ja monet suuret tavaratalot. Pitävien kenkien ja liukuesteiden lisäksi hyvä tasapainon hallinta ja erityisesti alaraajojen ja keskivartalon lihasvoima ehkäisee kaatumistapaturmia. Päivittäisen liikkumisen lisäksi hyviä liikuntalajeja tasapainon ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi ovat myös esimerkiksi tanssi ja taiji.

Pysy pystyssä –kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanjan taustalla ovat Kotitapaturmien ehkäisykampanjan toimijat: Finanssialan Keskusliitto, Maanpuolustus­koulutus, Punainen Risti, sisäasiainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Terveyden edistämisen keskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Aivovammaliitto, Ilmatieteen laitos, Invalidiliitto, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenneturva, Taitavat suutarit ry, Työterveyslaitos, Työturvallisuuskeskus ja UKK-instituutti.

Lisätietoja:

Jalankulkusää: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

ylimeteorologi Sari Hartonen, Ilmatieteen laitos, puh.(09) 1929 3444

neuvotteleva virkamies Merja Söderholm, STM, puh. 050 597 0451suutari Hannu Heiskanen, Taitava Suutarit, puh. 0400 428 325viestintäsuunnittelija Mirka Råback, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, puh. 020 610 8435tiedottaja Kaisa Hara, Liikenneturva, puh. 0207 282 317

Pysy pystyssä –kiertueen ajankohdat ja paikkakunnat sekä Liikenneturvan alueen yhteyshenkilöt

11.1. KotkaLiikenneturvan Kouvolan aluetoimisto, Anna-Maija Hinkkanen, p. 0207 282 369

18.1. TampereLiikenneturvan Tampereen aluetoimisto, Matti Joki, p. 0207 282 372

27.1. TornioLiikenneturvan Rovaniemen aluetoimisto, Petri Niska, p. 0207 282 383

2.2. Turku (alustava)Liikenneturvan Turun aluetoimisto, Antero Aho, p. 0207 282 362

7.2. JyväskyläLiikenneturvan Jyväskylän aluetoimisto Leena Piippa, p. 0207 282 386, Tomi Rossi, p. 0207 282 388

8.2. KuopioLiikenneturvan Kuopion aluetoimisto, Tarja Korhonen, p. 0207 282 397

9.2. JoensuuLiikenneturvan Joensuun aluetoimisto, Marja Siintomaa, p. 0207 282 390

10.2. MikkeliLiikenneturvan Mikkelin aluetoimisto Reijo Tarkiainen, p. 0207 282 393, Eini Karvonen, p. 0207 282 395

14.2. KajaaniLiikenneturvan Oulun aluetoimisto, Eero Kalmakoski, p. 0207 282 380

avoinna HämeenlinnaLiikenneturvan Lahden aluetoimisto, Satu Tuomikoski, p. 0207 282 366

avoinna LohjaLiikenneturvan Helsingin aluetoimisto, Varpu Tavaststjerna, p. 0207 282 339

Järvenpääpilottipaikkakunta, jossa kiertuemallia kokeiltiin lokakuussa 2010.