Tiedotearkisto: 2016

Jäätalvi alkoi kolme viikkoa tavanomaista myöhemmin

12.1.2016 11:42

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu aloitti maanantaina 28.12. jäätilanteen päivittäisen seurannan. Tämän talven ensimmäinen jäätiedotus julkaistiin keskiviikkona 23.12., kun Saimaalle annettiin ennakkotieto liikennerajoituksista.

Kuva: Kai Ukkonen

Kuva: Kai Ukkonen

Saimaan liikennerajoitukset astuivat voimaan maanantaina 28.12., jolloin myös annettiin ennakkotieto Perämerelle 2.1.2016 voimaan tulevista liikennerajoituksista. Ensimmäinen jäänmurtaja aloittaa torstaina avustustoiminnan Perämerelle.

Mikäli jäätalvea alkua arvioidaan jäätiedotusten aloittamispäivän mukaan, niin talvi alkoi tavanomaista lähes kolme viikkoa myöhemmin. Viime jäätalvi alkoi 18.12. "Tällä hetkellä ohutta kiintojäätä on Perämeren pohjoisosan saaristossa. Etelämpänä Perämerellä ja Merenkurkussa on saaristossa ohutta uutta jäätä ja jäätä muodostuu koko ajan lisää. Saimaalla ohutta jäätä on pohjoisosissa", jääasiantuntija Jouni Vainio kertoo.

Pakkasten jatkuessa jäätä muodostuu nopeasti, mutta jääasiantuntija toppuuttelee jäille menijöitä: "Jäille ei vielä kannata mennä, syksyinen, kunnon pakkasella syntynyt teräsjää kantaa kävelijän viisisenttisenä, mutta turvalliseen liikkumiseen jäällä tarvitaan vähintään kymmenen senttimetriä teräsjäätä. Ellei ole varma kantaako jää, niin on viisainta olla lähtemättä jäälle", Vainio muistuttaa.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

Jäätilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne