Yksinkertaistettu jääkartta ja vertailukartta

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat

Normaalitilanne

JÄÄTIEDOTUS 21.01.2017

Jäät liikkuvat kaakkoon. Perämerellä on jäänreunassa vaikeakulkuinen sohjovyö.

Perämeren pohjoisosassa on saaristossa 30-50 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on 15-45 cm paksua, päällekkäin ajautunutta ja paikoin ahtautunutta, hyvin tiheää ajojäätä noin linjalle Malören - Oulu 1. Jään reunassa on vaikeakulkuinen sohjovyö. Ulompana on paikoin ohutta ajojäätä ja uuden jään muodostusta.

Perämeren eteläosassa on saaristossa 10-20 cm paksua kiintojäätä. Jään reunassa on paikoin vaikeakulkuisia sohjovöitä. Saariston edustalla on uuden jään muodostusta.

Merenkurkussa on sisäsaaristossa 15-25 cm paksua kiintojäätä. Enstenin kohdalla on kapea sohjovyö. Ulompana ohutta harvaa ajojäätä ja uuden jään muodostusta noin Vaasan majakalle.

Selkämerellä on saaristossa 5-25 cm paksua jäätä.

Suomenlahdella on sisäsaaristossa 5-15 cm paksua kiintojäätä. Ulkosaaristossa on ohutta, hyvin harvaa ajojäätä ja uuden jään muodostusta. Viipurinlahdella ja Pietarin ulkopuolella on 5-30 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä noin linjalle Halli - Sosnovyj Bor.

Jäänmurtajat: Otso, Kontio ja Polaris avustavat Perämerellä.

Liikennerajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi ja Oulu, IA yli 2000 tonnia.
Raahe ja Kalajoki, IA ja IB yli 2000 tonnia sekä IC ja II yli 3000 tonnia.
Kokkola, Pietarsaari ja Vaasa, I ja II yli 2000 tonnia.
Kotka ja Hamina, I ja II yli 2000 tonnia.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa liikennerajoitus, on ylittäessään leveysasteen 60°00'N tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 78 tai puhelimitse +46 31 699 100

Tietoa kartoista

Koko Itämeren kattava jääkartta (pdf) julkaistaan syksyisin kahdesti viikossa (maanantaisin ja torstaisin) ja jäiden määrän lisäännyttyä päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Siinä esitetään sen hetken jäätilanne, murtajien sijainnit ja Itämeren alueen liikennerajoitukset.
 
Yksinkertaistettu kartta päivittyy viikoittain viimeistään tiistaiaamuna. Siinä ilmoitetaan jäällinen alue, tasaisen jään mitattuja paksuuksia ja meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla.
 
Vaihdettavilla kartoilla kerrotaan kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965-1986) tilanne (= normaali), viikon takainen tilanne, vuoden takainen tilanne ja tämän hetkiset jäänmurtajien sijainnit.

 

Lisätietoa