Jäätilanne

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat

Normaalitilanne

JÄÄTIEDOTUS 03.03.2015

Perämeren jääkenttä on paikoin vaikeakulkuinen.

Perämeren pohjoisosassa on saaristossa 30-55 cm paksua kiintojäätä. Kiintojään edustalla on 15-35 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä Kemi yhden ja Oulun portin lounaispuolelle ja edelleen etelään. Jääkenttä on ahtautunut ja päällekkäin ajautunut ja sen ulkoreunassa on vaikeakulkuinen sohjovyö. Ulompana on avovettä.

Perämeren eteläosassa on saaristossa 10-30 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on paikoin ajojäälauttoja.

Merenkurkussa on saaristossa 10-35 cm paksua kiintojäätä sekä ohutta tasaista jäätä. Ulompana on avovettä.

Selkämerellä on saaristossa 5-20 cm paksua kiintojäätä.

Suomenlahden itäosassa on sisäsaaristossa 10-30 cm paksua kiintojäätä. Viipurinlahdella ja Pietarinlahdella on 25-40 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on 5-20 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä linjalle Bolsoi Fiskar - Sepelevskij.

Jäänmurtajat: Kontio, Otso ja Frej avustavat Perämerellä.

Liikennerajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi ja Oulu, IA yli 2000 tonnia.
Raahe, Rahja, Kokkola, Pietarsaari ja Vaasa, IA ja IB yli 2000 tonnia.
Kaskinen, Loviisa, Kotka ja Hamina, I ja II yli 2000 tonnia.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa liikennerajoitus, on sivuuttaessaan Svenska Björnin tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 84 tai puhelimitse +46 31 699 100.

Aluksen, joka on matkalla suomalaiseen tai ruotsalaiseen Merenkurkun tai Perämeren satamaan, jossa on voimassa liikennerajoitus, on 20 mpk ennen Nordvalenin majakkaa tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus Bothnia VTS:lle VHF-kanavalla 67.

Jäätilannekartan oikealla puolella kerrotaan vaihtuvilla kartoilla kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965-1986) tilanne (= normaali), edellinen tilanne (=viikon takainen), edellisen vuoden vastaavan ajankohdan tilanne ja tämän hetkiset jäänmurtajien sijainnit.

Viikoittain viimeistään tiistaiaamuna päivittyvä kartta on Suomea ympäröivien merialueiden yksinkertaistettu jääkartta. Siinä kuvataan ne alueet, joilla jäätä esiintyy. Kartassa ilmoitetaan tasaisen jään mitattuja paksuuksia alueittain. Lisäksi kartassa kuvataan meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla.

Tarkempia jääkarttoja