Jäätilanne

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat

Normaalitilanne

JÄÄTIEDOTUS 26.01.2015

Jäät Perämerellä ovat liikkuneet koilliseen.

Perämeren pohjoisosassa on saaristossa 20-40 cm paksua kiintojäätä. Kiintojään edustalla on ensin ohutta tasaista jäätä Kemi kahteen ja Oulu kolmeen. Ulompana on 10-30 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä noin 10 mpk Kemi yhden eteläpuolelle. Jääkenttä on paikoin ahtautunut ja päällekkäin ajautunut. Jääkentän reunassa on sohjovyö.

Perämeren eteläosassa on saaristossa ohutta kiintojäätä. Kiintojään edustalla on ohutta hyvin harvaa ajojäätä.

Merenkurkussa on saaristossa 10-20 cm paksua kiintojäätä ja ohutta tasaista jäätä.

Selkämerellä on saaristossa ohutta kiintojäätä ja uutta jäätä.

Suomenlahdella on sisäsaaristossa ohutta jäätä. Viipurinlahdella ja Pietarinlahdella on 10-25 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on 10-15 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä ja uutta jäätä linjalle Halli-Seiskari.

Jäänmurtajat: Kontio ja Otso avustavat Perämerellä.

Liikennerajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi, Oulu, Raahe, Rahja, Kokkola, Pietarsaari ja Vaasa, IA ja IB yli 2000 tonnia.
Kaskinen, Loviisa, Kotka ja Hamina, I ja II yli 2000 tonnia.

Saimaan kanava on suljettu liikenteeltä.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa liikennerajoitus, on sivuuttaessaan Svenska Björnin tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 84 tai puhelimitse +46 31 699 100.

Aluksen, joka on matkalla suomalaiseen tai ruotsalaiseen Merenkurkun tai Perämeren satamaan, jossa on voimassa liikennerajoitus, on 20 mpk ennen Nordvalenin majakkaa tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus Bothnia VTS:lle VHF-kanavalla 67.

Jäätilannekartan oikealla puolella kerrotaan vaihtuvilla kartoilla kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965-1986) tilanne (= normaali), edellinen tilanne (=viikon takainen), edellisen vuoden vastaavan ajankohdan tilanne ja tämän hetkiset jäänmurtajien sijainnit.

Viikoittain viimeistään tiistaiaamuna päivittyvä kartta on Suomea ympäröivien merialueiden yksinkertaistettu jääkartta. Siinä kuvataan ne alueet, joilla jäätä esiintyy. Kartassa ilmoitetaan tasaisen jään mitattuja paksuuksia alueittain. Lisäksi kartassa kuvataan meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla.

Tarkempia jääkarttoja