Yksinkertaistettu jääkartta ja vertailukartta

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat

Normaalitilanne

JÄÄTIEDOTUS 25.02.2017

Perämerellä jäät liikkuvat etelälounaaseen.

Perämeren pohjoisosassa on saaristossa 45-60 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on 30-45 cm paksua yhteenjäätynyttä, paikoin ahtautunutta, ajojäätä noin linjalle Malören - Oulu 1. Jääkentässä on paikoin halkeamia ja se on paikoin vaikeakulkuinen. Tätä ulompana on railo, joka kulkee Skellefteån edustalta Malöreniin ja edelleen Oulu 1:en kautta Ulkokallaan. Railossa on uutta jäätä. Etelämpänä on 10-30 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä, jonka joukossa 20-40 cm paksuja yhteenjäätyneestä sohjosta muodostuneita lauttoja ja uutta jäätä.

Perämeren eteläosassa on saaristossa 15-35 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on ensin 10-30 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä ja sitten 2-15 cm paksua tiheää ajojäätä, avointa ja jäänmuodostusta. Kokkolan edustalla on sohjovyö.

Merenkurkussa on sisäsaaristossa 20-40 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on 2-15 cm paksua ajojäätä, jonka joukossa on uutta jäätä ja vanhoja paksumpia lauttoja.

Selkämerellä on saaristossa 10-35 cm paksua jäätä ja uutta jäätä. Selkämeren pohjoisosassa on ulompana kaistale ohutta tiheää ajojäätä.

Saaristomerellä on sisäsaaristossa 10-30 cm paksua kiintojäätä ja ohutta tasaista jäätä.

Suomenlahden länsiosassa on saaristossa 10-25 cm paksua kiintojäätä ja ohutta tasaista jäätä.

Suomenlahden itäosassa on sisäsaaristossa 15-35 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on ohutta tasaista jäätä ja hyvin tiheää ajojäätä noin linjalle Täktarn - Kaunissaari - Merikari. Jään reunassa on sohjovyö. Viipurinlahdella ja Pietarin ulkopuolella on 10-30 cm paksua tiheää ja hyvin tiheää ajojäätä Haapasaaren pituuspiirille.

Jäänmurtajat: Otso, Kontio, Polaris, Sisu ja Frej avustavat Perämeren pohjoisosassa. Thetis avustaa Perämeren eteläosassa. Voima avustaa itäisellä Suomenlahdella.

Liikennerajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi ja Oulu, IA yli 4000 tonnia.
Raahe, IA yli 2000 tonnia.
Kalajoki, Kokkola, Pietarsaari ja Vaasa, IA ja IB yli 2000 tonnia.
Kaskinen, I ja II yli 2000 tonnia.
Loviisa, Kotka ja Hamina, IA ja IB yli 2000 tonnia sekä IC ja II yli 3000 tonnia.

Liikennerajoitusmuutokset: Helmikuun 28. päivästä alkaen vähimmäisjääluokka ja kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Kalajoki, IA yli 2000 tonnia.

Reittijakojärjestelmä Merenkurkussa on tilapäisesti poissa käytöstä jääolojen takia 18. helmikuuta alkaen.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa liikennerajoitus, on ylittäessään leveysasteen 60°00'N tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 78 tai puhelimitse +46 31 699 100

Tietoa kartoista

Koko Itämeren kattava jääkartta (pdf) julkaistaan syksyisin kahdesti viikossa (maanantaisin ja torstaisin) ja jäiden määrän lisäännyttyä päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Siinä esitetään sen hetken jäätilanne, murtajien sijainnit ja Itämeren alueen liikennerajoitukset.
 
Yksinkertaistettu kartta päivittyy viikoittain viimeistään tiistaiaamuna. Siinä ilmoitetaan jäällinen alue, tasaisen jään mitattuja paksuuksia ja meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla.
 
Vaihdettavilla kartoilla kerrotaan kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965-1986) tilanne (= normaali), viikon takainen tilanne, vuoden takainen tilanne ja tämän hetkiset jäänmurtajien sijainnit.

 

Lisätietoa