Jäätilanne

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat

Normaalitilanne

JÄÄTIEDOTUS 09.02.2016

Jää ajautuu pohjoiseen.

Perämeren pohjoisosassa on saaristossa 30-60 cm paksua kiintojäätä. Kiintojään edustalla on ahtautunutta 20-45 cm paksua yhteenajautunutta ajojäätä noin 2 mpk Bothnia-poijun lounaispuolelle ja Nahkiaiseen. Jääkentän reunassa on vaikeakulkuinen sohjovyö. Ulompana on ohutta ajojäätä.

Perämeren eteläosassa on saaristossa 25-45 cm paksua kiintojäätä. Kiintojään ulkopuolella on ensin 2-10 mpk leveä railo, jossa on hyvin harvaa ajojäätä. Ulompana on 10-30 cm paksua tiheydeltään vaihtelevaa ajojäätä ja ohutta tasaista jäätä Merenkurkkuun.

Merenkurkussa on saaristossa 20-40 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on paikoin 5-30 cm paksua ajojäätä noin Norrskäriin.

Selkämerellä on saaristossa 10-35 cm paksua kiintojäätä. Kiintojään reunassa on paikoin ohutta hyvin tiheää ajojäätä ja jääsohjoa.

Saaristomerellä on sisäsaaristossa ohutta jäätä. Väyläalueilla on enimmäkseen avointa tai hyvin harvaa ajojäätä.

Suomenlahden länsiosassa on sisäsaaristossa ohutta kiintojäätä. Ulompana on ohutta hyvin harvaa ajojäätä.

Suomenlahden itäosassa on sisäsaaristossa 15-40 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on joitakin ajelehtivia lauttoja. Pietarinlahdella ja Viipurinlahdella on 20-40 cm paksua jäätä. Ulompana 5-25 cm paksua ahtautunutta yhteenajautunutta ajojäätä Halliin ja Schepelevskiin.

Jäänmurtajat: Kontio, Otso, Sisu ja Frej avustavat Perämerellä. Zeus avustaa Perämerellä ja pohjoisella Selkämerellä. Voima avustaa Suomenlahdella.

Liikennerajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi, Oulu ja Raahe, IA yli 4000 tonnia.
Kalajoki, Kokkola, Pietarsaari ja Vaasa, IA ja IB yli 2000 tonnia.
Kaskinen, Loviisa, Kotka ja Hamina, IA ja IB yli 2000 tonnia sekä IC ja II yli 3000 tonnia.
Kristiinankaupunki, Pori, Rauma, Uusikaupunki, Naantali, Turku, Taalintehdas, Förby, Hanko, Koverhar, Inkoo, Kantvik, Helsinki ja Sköldvik, I ja II yli 2000 tonnia.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa liikennerajoitus, on sivuuttaessaan Svenska Björnin tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 84 tai puhelimitse +46 31 699 100.

Liikennevirasto rajoittaa alusten nopeutta Suomenlahden 9,0 metrin rannikko­väylällä Bodö saaren pohjoispuolella välille Lästholm - Långholmen. Alukset eivät saa kohdata tai ohittaa toisiaan ja alusten tulee vähentää nopeuttaan alle 9 kilo­metriin tunnissa (5 solmua) alueella olevan jäätien ja väyläsillan vuoksi. Päätös koskee kaikkea merenkulkua.

Tietoa kartoista

Jäätilannekartan oikealla puolella kerrotaan vaihtuvilla kartoilla kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965-1986) tilanne (= normaali), edellinen tilanne (=viikon takainen), edellisen vuoden vastaavan ajankohdan tilanne ja tämän hetkiset jäänmurtajien sijainnit.

Viikoittain viimeistään tiistaiaamuna päivittyvä kartta on Suomea ympäröivien merialueiden yksinkertaistettu jääkartta. Siinä kuvataan ne alueet, joilla jäätä esiintyy. Kartassa ilmoitetaan tasaisen jään mitattuja paksuuksia alueittain. Lisäksi kartassa kuvataan meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla.

Tarkempia jääkarttoja