Yksinkertaistettu jääkartta ja vertailukartta

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat

Normaalitilanne

JÄÄTIEDOTUS 24.01.2017

Jäät Perämerellä liikkuvat hitaasti lounaaseen.

Perämeren pohjoisosassa on saaristossa 30-50 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on 15-45 cm paksua, päällekkäin ajautunutta ja paikoin ahtautunutta, hyvin tiheää ajojäätä noin linjalle Malören - Marjaniemi. Jääkentässä on halkeamia. Ulompana on paikoin ohutta ajojäätä ja uutta jäätä.

Perämeren eteläosassa on saaristossa 10-30 cm paksua kiintojäätä. Jään reunassa on paikoin vaikeakulkuisia sohjovöitä. Saariston edustalla on ohutta ajojäätä.

Merenkurkussa on sisäsaaristossa 15-30 cm paksua kiintojäätä. Enstenin edustalla on kapea sohjovyö. Ulompana on Vaasan majakalle ohutta tiehää ajojäätä.

Selkämerellä on saaristossa 5-25 cm paksua jäätä.

Suomenlahdella on sisäsaaristossa 5-20 cm paksua kiintojäätä. Viipurinlahdella ja Pietarin ulkopuolella on 10-30 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä noin linjalle Halli - Sosnovyj Bor. Ulompana on hyvin harvaa ajojäätä Lavansaareen.

Jäänmurtajat: Otso, Kontio ja Polaris avustavat Perämerellä.

Liikennerajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi ja Oulu, IA yli 2000 tonnia.
Raahe ja Kalajoki, IA ja IB yli 2000 tonnia sekä IC ja II yli 3000 tonnia.
Kokkola, Pietarsaari ja Vaasa, I ja II yli 2000 tonnia.
Kotka ja Hamina, I ja II yli 2000 tonnia.

Liikennerajoitusmuutokset: Tammikuun 27. päivästä alkaen vähimmäisjääluokka ja kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Kokkola, Pietarsaari ja Vaasa, IA ja IB yli 2000 tonnia sekä IC ja II yli 3000 tonnia.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa liikennerajoitus, on ylittäessään leveysasteen 60°00'N tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 78 tai puhelimitse +46 31 699 100

Tietoa kartoista

Koko Itämeren kattava jääkartta (pdf) julkaistaan syksyisin kahdesti viikossa (maanantaisin ja torstaisin) ja jäiden määrän lisäännyttyä päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Siinä esitetään sen hetken jäätilanne, murtajien sijainnit ja Itämeren alueen liikennerajoitukset.
 
Yksinkertaistettu kartta päivittyy viikoittain viimeistään tiistaiaamuna. Siinä ilmoitetaan jäällinen alue, tasaisen jään mitattuja paksuuksia ja meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla.
 
Vaihdettavilla kartoilla kerrotaan kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965-1986) tilanne (= normaali), viikon takainen tilanne, vuoden takainen tilanne ja tämän hetkiset jäänmurtajien sijainnit.

 

Lisätietoa