Tiedote 2.6.2014

Lämpötilat heittelehtivät rajusti toukokuussa

Toukokuu oli keskilämpötiloiltaan melko tyypillinen, mutta silti lämpötilat heilahtelivat reippaasti toukokuun alun harvinaisen kylmistä säistä helteisiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan runsaasta 10 asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen +2 asteeseen. Keskilämpötilan poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta ei ollut kovin suuri missään päin maata. Suurimmassa osassa maata oli hieman tavanomaista lämpimämpää, mutta poikkeama jäi vajaaseen asteeseen. Keski- ja Pohjois-Lapissa oli sen sijaan tavanomaista kylmempää. Suurin poikkeama, reilun asteen, löytyy Käsivarren Lapista.

Toukokuu alkoi harvinaisen kylmänä

Verrattain pienistä keskilämpötilapoikkeamista huolimatta kuukausi oli lämpöoloiltaan vaihteleva.  Kuukausi alkoi tavanomaista kylmempänä, ja tavanomaista kylmempi sää jatkui lähes kolmen viikon ajan. Tämä jakso oli paikoin jopa harvinaisen kylmä eli toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Kuukauden alin lämpötila -16,3 astetta mitattiin Kittilässä 5. päivänä. Kuukauden 20. päivän tienoilla säätyyppi muuttui täysin kun hyvin lämmintä ilmaa levisi kaakosta maahamme.  Lämpötila kohosi suurimmassa osassa maata hellelukemiin, maan etelä- ja keskiosassa paikoin jopa 30 asteen yläpuolelle. Korkein lämpötila, 30,8 astetta, mitattiin Heinolassa 19. toukokuuta. Lukema uupuu vain 0,2 astetta vuonna 1995 mitatusta toukokuun lämpöennätyksestä.

Kuun lopulla levisi jälleen koillisesta kylmää ilmaa maahamme, jolloin sää kylmeni poikkeuksellisen rajusti, Pohjois-Karjalassa vuorokaudessa paikoin yli 20 astetta.Hellepäiviä oli koko maa huomioon ottaen kaikkiaan kahdeksan, kun niitä toukokuussa on keskimäärin kolme. Terminen kesä alkoi kuukauden puolivälissä maan etelä- ja keskiosassa.

Toukokuussa salamoi kolme kertaa normaalia toukokuuta enemmän

Toukokuussa Ilmatieteen laitoksen salamanpaikantimet havaitsivat maasalamoita Suomessa yhteensä noin 25 000, mikä on noin kolme kertaa enemmän kuin toukokuun pitkän jakson keskiarvo (8 500). Kyseessä ei kuitenkaan ole ennätys, sillä esimerkiksi vuosina 1963, 1984 ja 1995 toukokuun salamamäärät olivat yli 30 000. Suurin osa salamoista esiintyi 19.5. (13 000) ja 25.5. (9 000). Ukkosia esiintyi näinä päivinä lähes koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Runsaimmin salamoi maan länsi-, keski- ja kaakkoisosissa.

Kuukauden sademäärä kohosi maan itäosassa yleisesti yli 120 millimetrin mutta jäi länsirannikossa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa alle 40 millimetrin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna sademäärä oli maan itäosassa kaksinkertainen, paikoin jopa kolminkertainen. Länsirannikolla ja suuressa osassa Lappia sademäärä jäi tavanomaista niukemmaksi.  Havaintoasemista eniten satoi Lappeenrannan Lepolassa, jossa sadetta kertyi 173,5 millimetriä. Vähiten eli 14 millimetriä satoi Enontekiön Kilpisjärvellä. Maan itäosassa saavutettiin useilla havaintoasemilla uusi toukokuun sademääräennätys. Runsaimmat sateet saatiin maan itäosassa 13. päivänä, ja tässä yhteydessä mitattiin suurin kuukauden vuorokautinen sademäärä 63,4 mm Mikkelin lentoasemalla.

Kevät oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi

Kevätkuukausien eli maalis-toukokuun keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Poikkeama oli maan keskiosassa runsaat kaksi astetta, Pohjois-Lapissa vajaan asteen. Keskilämpötila kohosi maan eteläosassa runsaaseen +5 asteen mutta jäi Pohjois-Lapissa pakkasen puolelle. Maaliskuu ja huhtikuu olivat tavanomaista lämpimämpiä, maaliskuu jopa poikkeuksellisen lauha, mutta toukokuun keskilämpötila oli lähellä tavanomaista.

Kevätkuukausien kokonaissademäärä oli maan itäosassa sekä Käsivarren Lapissa tavanomaista suurempi, jopa puolitoistakertainen pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden. Sen sijaan maan länsiosassa ja maan pohjoisosassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta jäätiin tavanomaista niukemmille sateille.  Maan itäosassa kevään sateet kertyivät etupäässä toukokuussa, kun taas maaliskuu ja huhtikuu olivat tavanomaista kuivempia.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk, puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Toukokuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kuukausitilastotKevään säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kevattilastotTerminen kasvukausi: http://ilmatieteenlaitos.fi/kasvukausi-2014