Tiedotearkisto: 2011

Naisten viikkoa sävyttivät helteet ja ukkoset

25.7.2011 13:47

Helteet, ukkoset ja runsaat sateet tekivät naisten viikon säästä vaihtelevan. Korkein mitattu lämpötila oli +31,7 astetta.

Kuva: Tuija Vuorinen

Kuva: Tuija Vuorinen

Naisten viikon jokaisena päivänä mitattiin hellelukemia jossain päin Suomea. Viikon korkein lämpötila oli Turussa ja Porissa perjantaina 22.7. mitattu +31,7 astetta. Tohmajärvellä puolestaan oli hellettä viikon jokaisena päivänä.

Korkein vuorokauden keskilämpötila oli Turun Artukaisissa 22.7. mitattu +26,3 astetta. Trooppisia öitä, jolloin lämpötila ei yöllä laske alle +20 asteen, oli usealla kymmenellä havaintoasemalla. Kaikkein korkein yön alin lämpötila oli +22,4 astetta lauantain ja sunnuntain (23.-24.7.) välisenä yönä Kuopiossa.

Salamointi oli erityisen runsasta

Kuumaan ja kosteaan ilmaan liittyi paikoin myös voimakkaita ukkosia. Naisten viikon salamarunsain päivä oli lauantaina 23. heinäkuuta, jolloin Suomessa paikannettiin yli 16 000 maasalamaa. Tämä on kuluvan kesän toiseksi suurin määrä. Salamat sytyttivät useita rakennuspaloja viikon mittaan ja näiden lisäksi ukkospuuskien kaatamat puut katkoivat sähköjä. Kovimmat mitatut ukkospuuskat olivat hieman yli 20 m/s.

Ukkosiin liittyi myös hyvin rankkoja sateita. Suurin tunnissa kertynyt sademäärä oli Seinäjoella havaittu 28 millimetriä. Näin suuria sademääriä esiintyy yksittäisellä paikkakunnalla keskimäärin kerran 15–20 vuodessa.

Suurin vuorokauden aikana tullut sademäärä oli länsirannikon läheisyydessä Isojoella lauantaina 23.7. mitattu 80 millimetriä. Eniten naisten viikolla ”itkettiin” Taivalkosken kirkonkylässä, jossa koko viikon sademäärä oli yhteensä 109 millimetriä. Edellinen sateisempi naisten viikko oli vuonna 2005, jolloin Rovaniemen Kilvenaavan havaintoasemalla vettä tuli viikossa 129 millimetrin edestä.

Naisten viikon aikana koetut sääilmiöt eivät koko Suomen mittakaavassa olleet harvinaisia tai poikkeuksellisia, vaikkakin yksittäisillä paikkakunnilla lämpö- ja sade-ennätyksiä rikottiin.

Lisätietoja:

Heinäkuun säätilastoja: http://ilmatieteenlaitos.fi/heinakuu
Tietoa ukkosesta ja salamoista: http://ilmatieteenlaitos.fi/ukkonen-ja-salamat
Meteorologien Twitter: http://www.twitter.com/meteorologit

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)