Ukkonen ja salamat

Salama on yksi näyttävimmistä luonnonilmiöistä, joka vielä toistuu usein. Ukkoset ovat osa niin sanottua maapallonlaajuista ilmasähkövirtapiiriä.


Ilmasähköllä tarkoitetaan ilmiöitä, jotka liittyvät sähkövarausten erottumiseen ionosfäärin alapuolisessa ilmakehässä, noin 100 kilometrin korkeuden alapuolella. Ionosfäärissä ja tämän yläpuolella esiintyy voimakkaita, Maan ja Auringon vuorovaikutuksesta suoraan riippuvia sähkövirtoja; alemmassa ilmakehässä on paljon heikompi maapallonlaajuinen virtapiiri, jota ylläpitää ukkostoiminta.

Näiltä sivuilta löytyy perustietoa ukkosista ja salamoista, niiden jakautumisesta maapallolla ja etenkin Suomessa. Koska ukkonen on yksi vaarallisimmista sääilmiöistä, myös ukkoselta suojautumiseen löytyy ohjeita.

Tuoreimmat salamahavainnot Suomessa ja lähialueilla näkyvät verkkosivuillamme sadetutka-animaatioiden yhteydessä!

Ajankohtaista ukkosrintamalla 2017

Tuhoja aiheuttanut Kiira-rajuilma eteni 12.8. maan eteläosien yli kohti itää. Salamointi oli ajoittain jatkuvaa. Ukkosen rajuutta lisäsivät voimakas tuuli ja rankkasade. Paikallisesti maasalamoita kertyi eniten Sarvisalossa. Kaikkiaan Suomessa havaittiin noin 6300 maasalamaa päivän aikana; määrä on kuluvan kesän suurin vuorokausimäärä.
 
Paikalliset maasalamamäärät 12.8.2017.
 
Maasalamamäärät alueilla, joilla ukkonen oli voimakkaimmillaan.
 
Päivitetty: 13.8.2017 (Antti Mäkelä)

Ukkostutkijat kertovat Suomen ukkosista