Ukkonen ja salamat

Salama on yksi näyttävimmistä luonnonilmiöistä, joka vielä toistuu usein. Ukkoset ovat osa niin sanottua maapallonlaajuista ilmasähkövirtapiiriä.


Ilmasähköllä tarkoitetaan ilmiöitä, jotka liittyvät sähkövarausten erottumiseen ionosfäärin alapuolisessa ilmakehässä, noin 100 kilometrin korkeuden alapuolella. Ionosfäärissä ja tämän yläpuolella esiintyy voimakkaita, Maan ja Auringon vuorovaikutuksesta suoraan riippuvia sähkövirtoja; alemmassa ilmakehässä on paljon heikompi maapallonlaajuinen virtapiiri, jota ylläpitää ukkostoiminta.

Näiltä sivuilta löytyy perustietoa ukkosista ja salamoista, niiden jakautumisesta maapallolla ja etenkin Suomessa. Koska ukkonen on yksi vaarallisimmista sääilmiöistä, myös ukkoselta suojautumiseen löytyy ohjeita.

Tuoreimmat salamahavainnot Suomessa ja lähialueilla näkyvät verkkosivuillamme sadetutka-animaatioiden yhteydessä!

Ukkoskausi 2017

Ukkoskauden 2017 maasalamamäärä jäi lopulta hyvin lähelle tilastojen minimiä: touko-syyskuussa paikannettiin 30 300 maasalamaa (minimiennätys 29 700 on vuodelta 2015). Eniten tänä vuonna ukkosti elokuussa, lähinnä Kiira-rajuilman ansiosta: vuorokauden 12.8. aikana Suomessa paikannettiin 6 300 maasalamaa.
 
Kuukausittaiset maasalamamäärät vuonna 2017 ja tilastojen keskiarvona 1960-2016.
 
 
Kiira-rajuilman eteneminen paikallisten salamamäärien avulla nähtynä.
 
Päivitetty: 4.10.2017 (Terhi Laurila)

Ukkostutkijat kertovat Suomen ukkosista