Avaruus

Revontulten taivaallinen loimu on varsinkin meille suomalaisille jo vanhastaan tuttu viesti avaruudesta: se on heijastumaa Auringon avaruuteen syytämien hiukkasten piirileikistä Maan magneettikentän kanssa. Revontulten taustalla oleva ilmiömaailma saa uutta käytännön merkitystä teknisen kehityksen myötä, kun avaruuteen lähetettävien laitteiden määrä kasvaa ja yhä useammat yhteiskuntamme toiminnot tulevat niistä riippuvaisiksi.

Revontulet veden yllä ja heijastuneena veden pintaan.
Kuva: Petri Jauhiainen

Lähiavaruutemme on täynnä monenlaisten hiukkasten ryöpsähtelyä ja magneettikenttien näkymätöntä toimintaa. Taustalla on Aurinko: se puhaltaa avaruuteen aurinkotuuleksi kutsutun jatkuvan hiukkasvirran ja heittää toisinaan sen sekaan suuria magnetoituneita pilviä. Aurinkotuuli puuskineen ja pilvineen muovaa Maan magneettikentän monipiirteiseksi magneettikehäksi ja ravistelee sitä aiheuttaen maanpinnallakin tuntuvia magneettisia myrskyjä.

Mielenkiintoisia vertailukohtia maapallolle ovat aurinkokunnan muut planeetat ja pienemmät kappaleet. Esimerkiksi Venuksella ja Marsilla ei ole magneettikenttää, jolloin aurinkotuuli pääsee iskeytymään suoraan kaasukehään ja poimii mukaansa atomeja sen yläosasta. Kuulla puolestaan ei ole kaasukehääkään, jolloin avaruuden rasitukset kohdistuvat suoraan sen pintaan.

Avaruustutkimus Ilmatieteen laitoksessa

Vanhin tutkimusalueemme on Maan magneettikenttä, jota on mitattu vuodesta 1844 alkaen. Havaintosarjojemme ensimmäiset vuosikymmenet ovat maailmanlaajuisesti ainutkertaisia. Järjestelmälliset revontulikuvaukset aloitimme 1957, ja 1980-luvulla ryhdyimme rakentamaan mittalaitteita muita aurinkokunnan kappaleita tutkiviin avaruusluotaimiin.

Nykypäivän magneettikenttä- ja revontulitutkimuksen painopistealue on Auringon purkausten aiheuttamat muutokset Maan lähiavaruudessa. Tämän tutkimuksen tuloksia hyödynnetään niin kutsutun avaruussään ennustusmenetelmien kehittämisessä. Avaruussäällä tarkoitetaan lähiavaruuden olosuhteiden nopeita muutoksia, jotka voivat vaurioittaa teknisiä järjestelmiä avaruudessa tai maan päällä.

Näillä teematietosivuilla on luonnontieteellistä perustietoa kiinnostuksemme kohteista: Maan magneettikentästä ja lähiavaruudesta, revontulista, muiden aurinkokunnan planeettojen kaasukehistä ja plasmaympäristöistä sekä Auringon roolista kaiken tämän taustalla.