Avaruussää 24.3.2017 klo 10:00

Avaruussää on jokseenkin rauhallinen.

Aurinkotuulen nopeus oli selvästi tavanomaista korkeampi myös viime yönä mutta Maan magneettikentän suunta ei ollut sopiva revontulien esiintymiselle. Tänään ja yöllä voi olla vielä kohtalainen todennäköisyys revontulille mutta aurinkotuulen nopeus ja vastaavasti revontulien esiintymisen todennäköisyys laskee viikonlopuksi. Jo maanantaina seuraava koronan aukosta alkunsa saava nopeampi virtaus saattaa saavuttaa Maan mutta tätä käsitellään tarkemmin maanantain ennusteessa. Auringon pinnalla on magneettisesti vakaa pieni pilkkualue, jonka ei odoteta aiheuttavan purkauksia.

Revontulten todennäköisyys Etelä-Suomessa

Tänään ja yöllä Huomenna 2–3 vrk.
kohtalainen
todennäköisyys
pienehkö
todennäköisyys
pienehkö
todennäköisyys

 

24.3.2017

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne.