Avaruussää 5.12.2016 klo 11

Avaruussää on rauhallinen, mutta voi aktivoitua

Avaruussää on pysynyt rauhallisena. Aurinkotuulen nopeus on tavanomaista pienempi ja geomagneettinen aktiivisuus vähäistä. Sunnuntaina alkavaksi ennustettu nopea virtaus ei ole saavuttanut Maata, vaikka eilen aurinkotuulessa havaittiin nopeaa virtausta tyypillisesti edeltävä kohonnut tiheys ja magneettikenttä. Nopea virtaus ja kohonnut geomagneettinen aktiivisuus ovat mahdollisia vielä itsenäisyyspäivän yli.

Auringossa on laaja etelänavalta pohjoispuoliskolle ulottuva koronan aukko, josta lähtevä nopea aurinkotuuli saavuttaa Maan keskiviikosta eteenpäin loppuviikon aikana. Tästä aiheutuen geomagneettinen myrsky ja revontulet ovat mahdollisia.

Auringon Maahan päin näkyvällä puolella on tapahtunut useita filamentti- ja roihupurkauksia viikonlopun aikana. Myös muutamia koronan massapurkauksia on irronnut Auringosta, mutta yhdenkään niistä ei ole havaittu olevan tulossa Maata kohti.

Revontulten todennäköisyys eteläisessä Suomessa

Tänään ja yöllä Huomenna 2–3 vrk.
pienehkö
todennäköisyys
pienehkö
todennäköisyys
pienehkö
todennäköisyys

 

5.12.2016

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa.