Avaruussää 17.1.2017 klo 12

Avaruussää on rauhallinen, mutta aktivoituu

Avaruusää on rauhallista ja geomagneettinen aktiivuus vähäistä. Maa on ollut tavanomaisessa aurinkotuulen virtauksessa jo useita päiviä. Geomagneettinen aktiivisuus voi hieman nousta jo tiistain aikana riippuen siitä osuuko Auringon pohjoispuolen korkeilla leveysasteilla olevan koronan aukon nopea aurinkotuulen virtaus Maahan. Saapumassa on myös laajempi nopean aurinkotuulen virtaus keskiviikon tai torstain aikana. Auringon edellisellä kierroksella tämä virtaus aiheutti lyhyen G2-tason geomagneettisen myrskyn. Näin ollen keskiviikosta alkaen on mahdollisuus geomagneettiseen myrskyyn (G1-G2) ja revontuliin myös Etelä-Suomessa.

Auringon pinnalla ei ole näkyvissä suurille roihupurkauksille alttiita auringonpilkkuja, eikä Maata kohti tulevia koronan massapurkauksia ole havaittu.

Revontulien todennäköisyys Etelä-Suomessa:
Tänään ja yöllä Huomenna 2–3 vrk.
pienehkö
todennäköisyys
kohtalainen
todennäköisyys
kohtalainen
todennäköisyys

 

17.1.2017

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne.