Äkkitulvat

Äkkitulva on nopeasti syntyvä tulva, jonka tyypillisesti aiheuttaa rankkasade pienellä alueella. Ilmatieteen laitos antaa rankkasadevaroituksen kun sademäärä on vähintään 20 millimetriä tunnissa tai vähintään 50 millimetriä vuorokaudessa.

Ukkosiin liittyvien rankkasateiden voimakkuus ja mahdollinen alue pystytään ennustamaan 0–12 tuntia etukäteen. Ennustuksessa rankkasateen riskialue on kuitenkin laaja. Vasta ukkospilvien synnyttyä pystytään tutkakuvien perusteella sanomaan, mitkä ukkospilvet todennäköisimmin aiheuttavat tulvivia sateita.

Laaja-alaiseen rintamasateeseen liittyvät rankkasateet pystytään ennustamaan selvästi paremmin, jo 12–48 tuntia aiemmin, mutta niissäkin runsaimpien sateiden sijainnin ennustaminen on hankalaa.

Ukkoseen liittyvä äkkitulvia aiheuttava rankkasade kestää yleensä yhdessä paikassa alle tunnista muutamaan tuntiin, rintamasateisiin liittyen jopa useita vuorokausia.

Rankkasateesta seuraava äkkitulva jatkuu tyypillisesti useita tunteja sateen loppumisen jälkeen ja alavilla mailla ja jokien läheisyydessä tulva voi jatkua vuorokausia. Koska rankkasadetilanteissa veden tulviminen on ensisijainen vaaran aiheuttaja, suojautumisohjeet liittyvät veden tulvimiseen.

Tutustu sadevaroituksiin ja tarkista voimassa olevat varoitukset.

Tulviva katu. Kuva Emilia Mänttäri

Kuva: Emilia Mänttäri.