Tiedotearkisto: 2011

Liikennesää varoittaa autoilijaa

10.10.2011 12:41

Talven lähestyessä sääennusteiden yhteydessä kerrotaan jälleen myös ajo-olosuhteista pääteillä.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Liikennesää on yksi Ilmatieteen laitoksen varoituspalveluista. Se kertoo, onko ajokeli normaali, huono vai erittäin huono. Liikennesää koskee ainoastaan pääteitä ja alemman tieverkon teiden kunto voi olla aivan toinen. Tänä talvena erittäin huonosta ajokelistä annetaan myös ennakkovaroituksia paria vuorokautta ennen.

Liikennesää päivitetään viisi kertaa vuorokaudessa ja tarpeen tullen useamminkin. Ennustejakso on 24 tuntia, jonka aikana keliluokka voi muuttua. Liikennesäässä on aina mainittuna huonoin luokka. Tiedote annetaan maakunnittain, kuten muutkin varoitukset. Lappi voidaan tarvittaessa jakaa myös pienempiin alueisiin.

Erittäin huonolla ajokelillä tarkoitetaan tilannetta, jossa onnettomuuksien mahdollisuus kasvaa suureksi. Autoilua kannattaisikin tällaisissa tilanteissa välttää kokonaan, ellei se ole aivan välttämätöntä. Erittäin huonolla kelillä on odotettavissa esimerkiksi jäätävää sadetta, jonka aiheuttamaa liukkautta ei ehditä torjua, tai runsasta lumisadetta, jolloin teitä ei ehditä aurata riittävästi.

Huonon kelin aikana on odotettavissa esimerkiksi näkyvyyttä ja ajamista haittaavaa lumisadetta tai liukkautta tienpinnalle.

Normaali keli ei tarkoita kesäkeliä. Silloin voi sataa lunta ja maan pohjoisosassa tiet voivat olla polanteiset. Normaalin talvikelin vallitessa voi paikallisesti tai pääteiden ulkopuolella olla tavanomaista huonommat ajo-olosuhteet.

Käyttöön myös ennakkovaroitukset

Tänä talvena annetaan myös tarvittaessa ennakkovaroituksia 2-3 vuorokautta ennen erittäin huonoa ajokeliä. Ennakkovaroitukset päivitetään kaksi kertaa päivässä. Ne ovat luettavissa Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen varoitussivulla.

Tyypillinen erittäin huonon ajokelin tilanne on, kun matalapaine kulkee Suomen eteläpuolitse tai eteläisen Suomen yli ja lunta pyryttää runsaasti. Huonommin tunnettu vaarallinen sää on, kun kunnon pakkasella sataa vähän lunta. Jos pakkasta on vähintään noin 7 astetta, tietä ei voi suolata. Pienikin lumisade liukastuttaa silloin tien. Lisäksi lumi pöllyää silloin helposti heikentäen näkyvyyttä.

Lue lisää:

Liikennesää ja ennakkovaroitukset erittäin huonosta ajokelistä: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Lue lisää liikennesäästä: http://ilmatieteenlaitos.fi/liikennesaa