Tiedote 16.1.2015

Jäätä Itämerellä ajankohtaan nähden vähän

Jäätä on tällä hetkellä Itämerellä lähinnä Perämeren pohjoisosassa. Ilmatieteen laitos muistuttaakin, että muualla jää on vielä ohutta ja jäällä liikkumista kannattaa välttää.
Kuva: Jouni Vainio

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun mukaan Perämerellä kiintojää on 20–30 cm paksua ja kiintojään ulkopuolella on ohutta uutta jäätä, jota syntyy pakkasilla koko ajan lisää. Muualla Suomen rannikoilla on sisäsaaristossa ohutta jäätä ja jään muodostusta. "Tällä hetkellä Suomea ympäröivillä merialueilla ole jäätä noin 28 000 km² alueella, mikä on suunnilleen sama kuin viime vuonna tähän aikaan", Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio sanoo.

Jääasiantuntija toppuuttelee jäille menijöitä: "Jäille ei vielä kannata mennä, syksyinen, kunnon pakkasella syntynyt teräsjää kantaa kävelijän viisisenttisenä, mutta turvalliseen liikkumiseen jäällä tarvitaan vähintään kymmenen senttimetriä teräsjäätä. Ellei ole varma kantaako jää, niin on viisainta olla lähtemättä jäälle. Ajoneuvolla jäällä ei pidä liikkua kuin virallisilla merkityillä jääteillä", Jouni Vainio muistuttaa.

Luotettavat jääkartat talvimerenkulun edellytys

Jääpalvelu seuraa Itämeren jäätilannetta jäätalven aikana päivittäin ja julkaisee keräämiensä tietojen perusteella jääkarttoja, jäätiedotteita ja jääennusteita talvimerenkulun tueksi. Viime vuosisadan alkupuolella jäätilannekuva perustui pääosin merenkulkijoiden ja rannikkohavaitsijoiden tekemiin havaintoihin, mutta viimeisen kahden vuosikymmenen aikana pääosassa ovat erilaisten tutkasatelliittien ottamat kuvat. "Silti vieläkään jäällä tehdyt havainnot eivät ole käyneet tarpeettomiksi, vaan niistä on suuri apu tulkittaessa satelliittikuvia", Vainio kertoo.

Täksi talveksi jääpalvelu on saanut käyttöönsä uuden Sentinel-1 -satelliitin kuvat, jotka tuovat tietoa jään peittävyydestä ja ominaisuuksista. Tiedot saadaan viime vuoden huhtikuussa laukaistusta Sentinel 1a -satelliitista.

Sentinel-satelliitin kuva Perämereltä 15.1.

Pikkukuvassa jäänmurtaja Otsolta 15.1. otettu kuva Tornion väylältä.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fiRyhmäpäällikkö Eero Rinne, puh. 050 448 7681, eero.rinne@fmi.fi

Jäätilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanneLisätietoa jäällä liikkumisesta: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaalla-liikkuminenAjoneuvolla jäälle: http://ilmatieteenlaitos.fi/ajoneuvolla-jaalle-