Tiedote 12.3.2012

Jäätalvi keskimääräinen, mutta poikkeuksellinen

Itämeren jäätalvi luokitellaan tällä hetkellä keskimääräiseksi jäällisen alan suhteen. Muuten talvi on poikkeuksellinen, sillä se alkoi ennätysmyöhään ja runsaan jäälle sataneen lumen vuoksi jäät ovat jääneet keskimääräistä ohuemmiksi.
Kuva: Jarmo Vehkakoski

Kuluva jäätalvi alkoi poikkeuksellisen myöhään. Harvinaisen leudon alkutalven jälkeen sää alkoi kylmetä. Tammikuun puolivälissä oli muutaman päivän kylmä jakso, jolloin myös ensimmäinen jäänmurtaja lähti avustustehtäviinsä – myöhemmin kuin koskaan. Kunnolla sää kylmeni tammikuun viimeiselle viikolle siirryttäessä.

Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelun mukaan tammikuun puolivälissä jäätä oli vain 23 000 km² suuruisella alueella. Sään alkaessa kylmetä myös jäällinen alue alkoi kasvaa nopeasti. Tammikuun 28. ja 29. päivän välillä jäällisen alueen laajuus kasvoi 45 000 km²:ista 58 000 km²:iin ja ylitti samalla kaikkien aikojen leudoimman jäätalven 2008 maksimilaajuuden 49 000 km².

Kylmän sään jatkuessa kuluva jäätalvi siirtyi tilastoissa leudosta keskimääräiseksi jäätalveksi helmikuun 5. päivänä jäällisen alueen laajuuden ylittäessä 115 000 km². Kylmä sään jatkuessa vielä viikon verran, saavutettiin tämän jäätalven tähän mennessä suurin jäällisen alueen laajuus helmikuun 11. päivänä, jolloin jäätä esiintyi runsaan 185 000 km² alueella.

Runsaan jäälle sataneen lumen vuoksi jäät ovat tänä talvena jääneet keskimääräistä ohuemmiksi ja suurin osa jäästä on heikompaa kohvajäätä.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

Jäätilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne