Tiedotearkisto: 2012

Jäätalvi keskimääräinen, mutta poikkeuksellinen

12.3.2012 9:54

Itämeren jäätalvi luokitellaan tällä hetkellä keskimääräiseksi jäällisen alan suhteen. Muuten talvi on poikkeuksellinen, sillä se alkoi ennätysmyöhään ja runsaan jäälle sataneen lumen vuoksi jäät ovat jääneet keskimääräistä ohuemmiksi.

Kuva: Jarmo Vehkakoski

Kuva: Jarmo Vehkakoski

Kuluva jäätalvi alkoi poikkeuksellisen myöhään. Harvinaisen leudon alkutalven jälkeen sää alkoi kylmetä. Tammikuun puolivälissä oli muutaman päivän kylmä jakso, jolloin myös ensimmäinen jäänmurtaja lähti avustustehtäviinsä – myöhemmin kuin koskaan. Kunnolla sää kylmeni tammikuun viimeiselle viikolle siirryttäessä.

Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelun mukaan tammikuun puolivälissä jäätä oli vain 23 000 km² suuruisella alueella. Sään alkaessa kylmetä myös jäällinen alue alkoi kasvaa nopeasti. Tammikuun 28. ja 29. päivän välillä jäällisen alueen laajuus kasvoi 45 000 km²:ista 58 000 km²:iin ja ylitti samalla kaikkien aikojen leudoimman jäätalven 2008 maksimilaajuuden 49 000 km².

Kylmän sään jatkuessa kuluva jäätalvi siirtyi tilastoissa leudosta keskimääräiseksi jäätalveksi helmikuun 5. päivänä jäällisen alueen laajuuden ylittäessä 115 000 km². Kylmä sään jatkuessa vielä viikon verran, saavutettiin tämän jäätalven tähän mennessä suurin jäällisen alueen laajuus helmikuun 11. päivänä, jolloin jäätä esiintyi runsaan 185 000 km² alueella.

Runsaan jäälle sataneen lumen vuoksi jäät ovat tänä talvena jääneet keskimääräistä ohuemmiksi ja suurin osa jäästä on heikompaa kohvajäätä.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

Jäätilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne