Suurin revontulimyrsky vuosiin
Tiistaiaamuna noin kello 6.40 maapallolla alkoi geomagneettinen myrsky, joka voimistui päivän kuluessa ankaraksi. Ilmatieteen laitoksen magnetometrit Nurmijärvellä ja muualla Suomessa mittasivat heti alkuillasta harvinaisen voimakkaita muutoksia maan magneettikentässä. Komeita revontulia näkyi illan ja yön aikana kaikkialla Suomessa.
Geomagneettisen myrskyn aiheutti sunnuntaina Auringosta lähtenyt koronan massapurkaus eli magnetoitunut hiukkaspilvi, joka saavutti Maan tiistaiaamuna puoli vuorokautta ennustettua aikaisemmin. Massapurkauksen vaikutusta voimisti siihen liittyneen magneettikentän suunta: suurimman osan ajasta se osoitti etelään. Siinä asennossa massapurkauksen magneettikenttä kytkeytyy tehokkaimmin maapallon magneettikenttään, jolloin Auringosta lähteneitä hiukkasia pääsee suurin joukoin syöksymään Maan ilmakehään magneettikentän ohjaamina.
Nyt massapurkaus on ohittanut maapallon, joten suurimmat revontulet lienevät tältä erää ohi. Aurinkotuuli on kuitenkin edelleen keskimääräistä voimakkaampaa ja lähipäivinäkin sen ennustetaan pysyvän nopeana, joten pienempiä revontulinäytöksiä voi edelleen esiintyä eteläisessäkin Suomessa.
Suurin geomagneettinen myrsky kymmeneen vuoteen
Magneettisten häiriöiden suuruudella mitattuna eilinen myrsky oli suurin sitten vuoden 2005. Se oli siis suurin meneillään olevan, vuonna 2008 alkaneen auringonpilkkujakson aikana.Revontulien määrää säätelevät pidemmällä aikavälillä auringonpilkut, joiden määrä vaihtelee noin 11 vuoden jaksoissa. Tämä rytmi näkyy myös revontuliöiden lukumäärässä erityisesti eteläisessä Suomessa. Auringonpilkkujen määrä oli huipussaan viime vuonna, mutta revontulien määrä on suurimmillaan tyypillisesti pari vuotta pilkkumaksimin jälkeen, jolloin Auringosta lähtee runsaimmin nopeita aurinkotuulen virtauksia ja koronan massapurkauksia. Uusin yhtä komeisiin revontuliöihin on siis hyvät mahdollisuudet vielä ainakin parin vuoden ajan.
Avaruusmyrskyt voivat häiritä mm. satelliittien toimintaa tai radioliikennettä
Auringon aktiivisuuden vaihtelut vaikuttavat eniten maapallon ilmakehän ylimpiin kerroksiin sadan kilometrin korkeudesta ylöspäin. Auringosta purkautuvat hiukkaset sytyttävät ilmakehässä revontulia ja aiheuttavat muita avaruussäähäiriöitä. Iskeytyessään ilmakehän yläosiin hiukkasryöpyt voivat myös häiritä radioliikennettä ja vahingoittaa satelliitteja. Viimeksi tällaisia haittoja oli merkittävissä määrin vuonna 2003, jolloin esimerkiksi Malmön kaupungin sähköt katkesivat magneettisen myrskyn seurauksena. Suomen sähköverkot ovat hyvin suojassa avaruussään häiriöiltä, joten tämänkertaisen myrskyn ei odoteta aiheuttavan haittaa sähköverkolle tai muille maanpäällisille systeemeille.
Revontulikameran kuvaa Helsingin Kumpulasta.
Lisätietoja:
Yksikön päällikkö Minna Palmroth, puh.040 5311 745, minna.palmroth@fmi.fi
Tutkija Tiera Laitinen, puh. 050 380 3279, tiera.laitinen@fmi.fi
Avaruussääennuste: http://ilmatieteenlaitos.fi/avaruussaa
Minna Palmrothin TedX-esiintyminen, aiheena revontulet ja avaruussää: https://m.youtube.com/watch?v=C5CuEkeuszY