Talvella auringonpaistetunteja niukasti
Ilmatieteen laitoksen mukaan helmikuun keskilämpötila vaihteli länsirannikon noin -2 asteesta Pohjois-Lapin paikoin noin -10 asteen lukemiin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna koko maassa oli helmikuussa tavanomaista lauhempaa.
Suurin poikkeama eli noin viisi astetta mitattiin itäisimmässä Suomessa ja pienin poikkeama 1–2 astetta Käsivarren Lapissa ja pohjoisimmassa Lapissa. Kuukauden alin lämpötila -34,0 astetta mitattiin Utsjoen Kevojärvellä 7. helmikuuta. Ylin lämpötila, 8,0 astetta, mitattiin Jomalassa Ahvenanmaalla 27. päivänä.
Kuukauden sademäärä oli suurin Uudellamaalla sekä paikoin Itä-Suomessa ja Käsivarren Lapissa, jossa satoi 30–40 millimetriä. Niukimmin satoi Pohjois-Lapissa, jossa sademäärä jäi 10 millimetrin vaiheille. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Helsingin Kumpulassa, jossa sadetta kertyi kuukauden aikana 44,8 millimetriä. Vähiten eli 5,5 mm satoi Inarin Nellimissä. Suurin vuorokautinen sademäärä, 16,9 mm, mitattiin 8. päivänä Asikkalan Urajärvellä.Lunta oli maassa kuukauden päättyessä eniten Länsi-Lapissa, jossa sitä oli 70–90 cm. Maan etelä- ja keskiosassa lunta oli puolisen metriä, maan länsiosassa kuitenkin vähemmän. Ajankohdan pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna lunta oli suurimmassa osassa maata suunnilleen tavanomaisesti.
Auringonpaistetunteja paikoin vähiten 50 vuoteen
Merkittävin piirre talven 2012–2013 säässä oli vähäinen auringonpaistetuntien määrä. Auringonpaistetta oli koko maassa selvästi tavanomaista vähemmän, ja paikoin sitä oli jopa vähiten viimeisen 50 vuoden ajalta tarkasteltuna.
Talvikuukausien eli joulu-helmikuun keskilämpötila vaihteli lounaisimman Suomen noin -3 asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen -12 asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna keskilämpötila oli maan etelä- ja länsiosassa vähän tavanomaista alempi. Kylmintä pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna oli maan lounaisimmassa osassa, jossa oli vajaan asteen verran tavanomaista kylmempää. Maan itä- ja pohjoisosassa oli jonkin verran tavanomaista lauhempaa. Suurin poikkeama oli Pohjois-Lapissa, jossa oli monin paikoin runsaan asteen verran tavanomaista lauhempaa. Alin lämpötila, -36,1 astetta, mitattiin Utsjoen Kevojärvellä tammikuun 28. päivänä. Tämä talvi oli Ilmatieteen laitoksen mukaan ensimmäinen sitten talven 2007–2008, jolloin pakkanen ei kiristynyt 40 asteeseen.
Talvikuukausien sademäärä kohosi maan eteläosassa ja paikoin maan länsiosassa 120 millimetrin yläpuolelle, kun taas Pohjois-Lapissa sademäärä jäi alle 70 millimetrin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna suurimmassa maata oli tavanomaista vähäsateisempaa. Suurimmat poikkeamat löytyvät maan itäosasta ja Pohjois-Lapista, jossa sademäärä oli paikoin runsaat puolet tavanomaisesta. Ainoastaan Ahvenanmaalla sekä paikoin Uudellamaalla, Suomenselän alueella ja Länsi-Lapissa satoi jonkin verran tavanomaista enemmän. Yksittäisistä havaintoasemista sateisinta oli Helsingin Kumpulassa, jossa sadetta kertyi 183 mm. Vähiten eli 34 mm satoi Enontekiön Näkkälässä. Suurin vuorokautinen sademäärä 30,7 millimetriä mitattiin Tornion Torpissa tammikuun 30. päivänä.
Lisätietoja:
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Lumitilanteen seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilastotHelmikuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/helmikuuTalven säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/talvitilastot