Talvisään tilastoja

Terminen talvi on suuressa osassa maata pisin vuodenaikamme. Lapissa talvi viipyy noin 7 kuukautta, Ahvenanmaalla vain noin kolme kuukautta.

Termisen talven aikana vuorokauden keskilämpötila pysyttelee nollan alapuolella, mutta pelkän pakkasen talvea meillä on Lapissakin aniharvoin. Maan etelä- ja länsiosien talviin kuuluvat myös pitkätkin leudon sään jaksot, kun Atlantilta lauhaa suojasäätä tuovat matalapaineet. Silloin on yleensä pilvistä, sataa vettä tai räntää ja tuulee kovaa. Silti tällaiset jaksot eivät keskeytä termistä talvea, kun se on alkanut määritelmän mukaisesti. Lisätietoa termisten vuodenaikojen määrittämisestä löydät teematietoa-osiostamme. Kolmen kuukauden tilastoissa talveen kuuluvat joulu- tammi ja helmikuu, vaikka etenkin Lapissa talvi on paljon pidempi.

Lumipeite on pakkasen lisäksi varma talven tunnusmerkki. Syksyn vaihtuminen talveksi ei tapahdu yks'kaks yhtenä yönä. Meillä sää voi vaihdella useita viikkoja loka-marraskuussa ja Etelä-Suomessa vielä joulukuussakin syksyn ja talven välimaastossa. Jonain päivänä sataa lunta ja maa valkenee, muutaman päivän päästä lumi sulaa suojasäällä kokonaan tai osittain pois.

Termisen talven ja kevään alku keskimäärin 1981-2010

Vasemmassa kartassa on talven alkamisen keskimääräiset ajankohdat ja keskellä kevään siirtymisen keskimääräinen ajankohta vertailukaudella 1981-2010. Oikeassa kuvassa on talven keskimääräinen pituus.
 

Termisen talven alku vaihtelee yleensä muutaman viikon keskimääräisen alkamisajankohdan molemmin puolin.

Varhaisin termisen talven alkupäivämäärä vuodesta 1961 alkaen on Lapissa ollut 15.9. vuonna 1968. Kyseisenä vuonna terminen talvi myös kesti pisimpään, Sodankylässä ja Inarissa talvi jatkui 230 vuorokautta. Myöhäisimmillään termisen talven alkaminen on Lapissakin venynyt marraskuun puoliväliin.

Maan keskivaiheilla terminen talvi on varhaisimmillaan alkanut jo ennen lokakuun puoliväliä, myöhäisimmillään terminen syksy on jatkunut joulukuun puoliväliin asti, rannikolla pidempäänkin.

Etelä-Suomessa varhaisimmillaan talvi on alkanut lokakuun puolivälissä, mutta joskus talven alku on venynyt vuoden vaihteen ylikin. Talvena 2007-2008 termisen talven määrittäminen oli erityisen hankalaa. Lopulta esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä vuorokauden keskilämpötila pysytteli nollan alapuolella 9 vuorokautta maaliskuun loppupuolella (19.-27.3.2008).

Talvi 2014/2015

Leudoimmat ja kylmimmät talvet vuodesta 1900

Talven (joulu-helmikuun) keskilämpötilat Helsingissä vuodesta 1900 ja Sodankylässä vuodesta 1908 lähtien. Vasemmalla viisi kylmintä talvea ja oikealla viisi leudointa talvea. Sarakkeessa 1981-2010 ovat vertailukauden 1981-2010 keskiarvot.

Talven keskilämpötiloja


Kuvassa ovat sydäntalven (joulu-helmikuu) keskilämpötila Helsingin Kaisaniemessä ja Sodankylässä talvesta 1900 lähtien.
 
Talven (joulu-helmikuu) keskilämpötila Jyväskylässä. Sininen poikkiviiva kuvaa vertailukauden 1961-90 keskiarvoa ja punainen vertailukauden 1971-2000 keskiarvoa.

Keskilämpötilan ero kauden 1981-2010 keskiarvosta Helsingissä ja Sodankylässä.

Talven sademäärä 1951 lähtien