Tiedotearkisto: 2013

llmatieteen laitos antanut varoituksen meriveden korkeudesta

18.3.2013 15:25

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen meriveden matalasta korkeudesta koko Suomen rannikolle. Koko rannikolla samanaikaisesti laskeva merivedenkorkeus on poikkeuksellista.

Kuva: J.Vehkakoski

Kuva: J.Vehkakoski

Ilmatieteen laitos on antanut Suomen rannikolle varoituksen matalasta vedenkorkeudesta. Tällä kertaa kyseessä ei ole ennätyksellisen matala tilanne, vaan poikkeuksellista on koko rannikolla yhtä aikaa laskeva merivedenkorkeus. Matala vedenkorkeus saattaa haitata satamien laivaliikennettä ja lisää karilleajon riskiä. Vedenkorkeuden lasku on voimakasta alkuviikon aikana.

Aina maaliskuun alusta asti pohjoisella Atlantilla on vallinnut pääosin korkeapaine ja tästä johtuen tuuli on Itämeren alueella puhaltanut enimmäkseen pohjoisen ja idän väliltä työntäen merivettä Tanskan salmista Pohjanmerelle. Viime päivinä Skandinaviaan vahvistunut korkeapaine on osaltaan myös edesauttanut ilmiön syntymisessä.

Tällä viikolla idän puoleinen tuuli voimistuu Suomen merialueilla entisestään, joten myös merivedenkorkeus on edelleen laskussa. Säätilanteessa ei näytä tapahtuvan merkittäviä muutoksia, sillä Skandinaviaan on uudelleen vahvistumassa korkeapaine. Tämän seurauksena vedenkorkeus pysyy matalana.

Vedenkorkeudesta varoitetaan, mikäli vedenkorkeus ylittää tai alittaa etukäteen määrätyt varoitusrajat. Meriveden korkeusvaroitukset on suunnattu rannikon väestölle, pelastuslaitoksille ja meriliikenteelle, jotta he voivat varautua merivedenkorkeuden muutoksiin.

Vedenkorkeuden raja-arvot vaihtelevat aluekohtaisesti, koska vedenkorkeuden muutoksilla on erilaisia vaikutuksia eri puolilla rannikkoa. Vedenkorkeutta mitataan 13 mitta-asemalla eli mareografilla eri puolilla Suomen rannikkoa. Muutokset ilmoitetaan teoreettisen keskiveden suhteen.
Ajan tasalla olevat varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Lue lisää:

Elina Jaatinen, puh. 050 5671080, elina.jaatinen@fmi.fi
Voimassa oleva varoituskartta:
ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset