Maaliskuussa kylmää, kuivaa ja aurinkoista
Ilmatieteen laitoksen mukaan suurimmassa osassa maata maaliskuu oli harvinaisen kylmä eli näin kylmä tai kylmempi maaliskuu toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Kylmä maaliskuu on koettu viimeksi suurimmassa osassa maata vuonna 2006. Erityisen kylmiä maaliskuita on viimeisen 50 vuoden aikana koettu vuosina 1962, 1963, 1966 ja 1981. Terminen kevät on tilastojen mukaan alkanut maaliskuun lopussa maan eteläosassa, mutta tänä vuonna terminen kevät antoi maaliskuun lopussa vielä odottaa itseään.
Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna keskilämpötila oli maaliskuussa koko maassa tavanomaista alempi. Keskilämpötila vaihteli Ahvenanmaan runsaasta -4 asteesta Koillismaan sekä Itä- ja Pohjois-Lapin vajaaseen -13 asteeseen. Pienin poikkeama keskilämpötilassa oli Ahvenanmaalla ja länsirannikolla, jossa oli 2…4 astetta tavanomaista kylmempää. Suurin poikkeama oli Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Koillismaalla ja Itä-Lapissa, jossa oli runsaat kuusi astetta tavanomaista kylmempää.
Kuukauden alin lämpötila oli -38,2 astetta, ja se mitattiin Taivalkoskella 13. maaliskuuta. Tämä lämpötila oli koko talvikauden alin lämpötila, mikä on harvinaista.
Kuukauden sademäärä vaihteli maan eteläosan, Perämeren rannikon ja Keski-Lapin vajaasta 10 millimetristä Koillismaan runsaaseen 30 millimetriin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna sademäärä oli koko maassa tavanomaista pienempi. Maan kaakkoisosassa jäätiin paikoin kymmenesosaan tavanomaisesta sademäärästä. Havaintoasemista sateisinta oli Ristijärvellä, jossa sadetta kertyi 37 mm. Vähiten eli 3 mm satoi Kouvolan Utissa. Suurin vuorokautinen sademäärä 23,2 mm mitattiin Alavudella 12. maaliskuuta.
Lunta oli kuukauden lopussa suurimmassa osassa maata tavanomaista enemmän eli yli puoli metriä. Suurimmat kinokset olivat Koillismaalla sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa, jossa lunta oli yli 70 senttimetriä. Vähiten lunta oli Pohjanmaan rannikolla ja lounaisimmassa Suomessa sitä oli yleisesti alle 30 senttimetriä.Auringonpaistetunteja oli varsinkin maan eteläosassa selvästi tavanomaista enemmän. Eniten aurinko paistoi Turun Artukaisissa, jossa auringonpaistetunteja kertyi 270. Tämä on pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna suunnilleen kolminkertainen määrä.
LisätiedotMaaliskuun sääseuranta http://ilmatieteenlaitos.fi/maaliskuuVuodenaikojen säätilastot http://ilmatieteenlaitos.fi/vuodenaikojen-tilastot
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)