Tiedote 11.11.2024

YK:n ilmastokokous alkaa: Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas korostaa G20-maiden vastuuta

YK:n COP29-ilmastokokous järjestetään 11.–22. marraskuuta Azerbaidžanin Bakussa. Maailman ilmatieteen järjestö WMO julkaisi kokouksen aloituspäivänä 11.11. State of the Climate 2024 Update -koosteen. Vuodesta 2024 on tulossa käytännössä varmuudella mittaushistorian lämpimin.

“Vuoden 2024 globaali ilmastodata on jälleen paljastanut uusia negatiivisia ennätyksiä: tammi-syyskuun lämpötila oli 1,54 °C yli esiteollisen ajan eli Pariisin sopimuksen alaraja rikottiin ensimmäistä kertaa. Uudet ennätykset rikottiin myös hiilidioksidin pitoisuudessa, merien lämpösisällössä, meriveden pinnan nousussa ja jäätiköiden sulamisnopeudessa. On ensiarvoisen tärkeää, että ilmastotoimien kunnianhimotasoa nostetaan etenkin G20-maissa, jotka vastaavat 80 %:sta maailman päästöistä. Luopuminen fossiilisista polttoaineista on avainasemassa”, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

WMO painottaa 11.11. julkaisemassa tiedotteessaan, että vaikka vuotuinen lämpeneminen tänä kalenterivuonna ylittää 1,5 asteen rajan, tämä ei tarkoita, ettei Parisin sopimuksen tavoitteita voida saavuttaa. Päivittäiset, kuukausittaiset ja vuotuiset globaalin lämpötilan poikkeamat ovat alttiita suurille vaihteluille, osittain luonnollisten ilmiöiden, kuten El Niñon ja La Niñan, vuoksi. Pariisin sopimuksessa on asetettu pitkäaikainen lämpötilatavoite, joka viittaa vuosikymmenien ajan keskiarvona pysyvään globaaliin lämpötilatasoon.

Huomionarvoista on se, että jokaisella lämpenemisen asteen kymmenyksellä on merkitystä. Riippumatta siitä, onko lämpötilan nousu alle tai yli 1,5 asteen, jokainen lisäys globaalissa lämpenemisessä kasvattaa sään ääri-ilmiöitä, vaikutuksia ja riskejä.

Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat ovat median käytettävissä Suomessa 

Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat seuraavat ilmastokokousta Suomessa, ja ovat käytettävissä haastatteluihin. Asiantuntijat vastaavat mielellään tiedusteluihin ja kysymyksiin esimerkiksi 1,5 asteen tavoitteesta, ilmastonmuutoksen etenemisestä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Yhteydenotot:

IlmastoTutkimus