Ilmatieteen laitoksen avoin data ja lähdekoodi

Ilmatieteen laitoksen tietoaineistoja on saatavilla maksutta julkiseen käyttöön. Tietoaineistot on avattu koneluettavassa, digitaalisessa muodossa. Ensimmäiset aineistot avattiin kesällä 2013. Myös laitoksessa tuotettujen lähdekoodien avaamista on aloiteltu vuoden 2016 aikana.

Ilmatieteen laitos on avannut verkkopalvelun, jonka kautta voi hakea, katsella ja ladata laitoksen tuottamia tietoaineistoja koneluettavassa muodossa maksutta.

Verkkopalvelun tekninen toteutus noudattaa Inspire-direktiivin vaatimusmäärittelyjä. Sisällön osalta toteutus on Inspire-direktiivissä määriteltyä laajempi. Avointa dataa jaetaan hakupalvelussa Open Geospatial Consortium –standardien mukaisesti.

Datan käyttö vaatii rekisteröitymisen

Ilmatieteen laitos kehittää verkkopalvelua tietoaineistojen käyttötarpeiden ja käyttäjien palautteen perusteella. Siksi hakupalvelun käyttö vaatii rekisteröitymisen. Ilmatieteen laitos noudattaa asiakasrekisterin muodostamista koskevaa lainsäädäntöä.

Ilmatieteen laitoksen avoimen datan verkkopalvelussa käyttäjien on hyväksyttävä Ilmatieteen laitoksen avoimen datan lisenssi verkkopalveluun rekisteröitymisen yhteydessä.

 

Tietoaineistoihin liittyvät palvelut

Jos asiakas haluaa, että Ilmatieteen laitos hakee ja toimittaa tietoaineistoja asiakkaan käyttöön, Ilmatieteen laitos veloittaa tiedon toimittamisesta aiheutuvat toimituskustannukset. Tietoaineistojen räätälöinnistä, palveluiden tuottamisesta sekä muiden kuin avattavien tietoaineistojen käytöstä peritään maksu.  Ilmatieteen laitoksen hinnoittelu perustuu liikenne- ja viestintäministeriön asetukseen Ilmatieteen laitoksen maksullisista suoritteista sekä valtion maksuperustelakiin ja –asetukseen.

Ilmatieteen laitos tarjoaa tietoaineistoihin liittyvää neuvontaa ja konsultointipalvelua. Apua ja neuvoja on saatavilla esimerkiksi avoimen datan käyttämiseen ja käsittelemiseen.

Ilmatieteen laitoksen perussääpalvelut säilyvät maksuttomina

Suurelle yleisölle tarkoitetut yleiset sääpalvelut sekä varoituspalvelut ovat aina maksuttomia. Verkkopalvelumme ilmatieteenlaitos.fi tarjoaa jatkossakin laadukkaat sääpalvelut kaikille käyttäjillemme. Sääennusteet ja varoitukset ovat myös saatavina ilmaisina sovelluksina älypuhelimiin.

Lisätietoja:

Voimmeko auttaa? -sivun lomakkeella tai puhelinpalveluna

Virheistä ja puutteista avoimessa datassa toivomme saavamme tiedon vikailmoituslomakkeella

Myös Facebookissa voi seurata avoimen datan palvelun kehitystä www.facebook.com/fmibeta

Kirjaudu omiin tietoihin

Open data manual

Avoimen datan käyttöohjeita tarkemmin englanniksi Open data manual

Lisätietoa

Avoin data -raportti

Ilmatieteen laitoksen Avoin data -projektin loppuraportti on julkaistu Ilmatieteen laitoksen Raportteja -sarjassa (2013:6).

Raportin voi ladata pdf-muodossa Helda-järjestelmästä https://helda.helsinki.fi/handle/10138/42401