Avoimen datamme hyödyntäjiä

Ilmatieteen laitoksen avointa dataa hyödynnetään jo monissa palveluissa, sovelluksissa ja hankkeissa. Osa uusista palveluista on julkisia ja kaikkien käytettävissä joko verkkopalveluina tai sovelluksina.

Muutamia esimerkkejä Ilmatieteen laitoksen avointa dataa hyödyntävistä palveluista:

Saaennuste.fi

Saaennuste.fiPalvelun merkki aurinkosymboli

Kännykälle optimoidusta palvelusta näet lähiajan sään nopeasti yhdellä vilkaisulla.
 
Palvelu hakee käyttäjän sijainnille perustuvan paikallissään Ilmatieteen laitoksen avoimen datan Harmonie- ja Hirlam- ennusteista. Lisäksi avoimen datan rajapinnoista haetaan lähin sääasema ja aseman viimeisimmät havainnot.

Ukkone-salamapalvelu


Ukkone on lähes reaaliaikainen salamapalvelu käyttäjälle, joka haluaa tietoa lähistölleen viimeisen 12 tunnin sisään iskeneistä salamoista.

Salamakarttapalvelu visualisoi Ilmatieteen laitoksen avoimesta rajapinnasta saatuja salamahavaintoja. Havaintoihin on sijainnin lisäksi liitetty tietoa niiden ajankohdista, voimakkuuksista ja salamatyypeistä.

Hyppykeli laskuvarjohyppääjille

Laskuvarjohyppääminen on hyvin sääherkkä laji. Sovellus kattaa lähes kaikki aktiiviset laskuvarjokerhojen "dropzonet" Suomessa. Käyttö on varsin aktiivista erityisesti tuulisina päivinä.

Avoimen datan hengessä koko sovellus on myös avointa lähdekoodia https://github.com/skydivejkl/hyppykeli.fi

Sataako.fi sateista kiinnostuneille

Sataako.fi näyttää kätevästi live-sadetilanteen Suomessa ja lähialueilla - paikannettuna juuri sinne missä käyttäjä on.

Palvelussa käytetään Ilmatieteen laitoksen WFS-rajapinnan kautta haettuja sadetutkakuvia.

Sataako.fi:n toteutus on myös avoin, jos haluat linkittää niin täältä löytyy: https://github.com/heikkipora/sataako-fi

Aaltopoiju Itämerellä liikkujille

mobiilisivu: m.aaltopoiju.fi
 

Aaltopoiju.fi on sääpalvelu Itämerelle. Palvelu on suunnattu erityisesti purjehtijoille, veneilijöille ja vesiurheilijoille.

Aaltopoiju.fi hyödyntää Suomen alueen sää-, aalto- ja vedenkorkeushavaintoja Ilmatieteen laitoksen avoimesta datasta, sekä vastaavia ennusteita koko Itämeren alueelle.

Geocache -ukkostilanne

Palvelu on suunniteltu yleiseen käyttöön mutta toteutuksessa on huomioitu erityisesti ukkostilanteen kehittymisen seurannasta kiinnostuneet.

Palvelu käyttää Ilmatieteen laitoksen salamadataa (fmi::observations::lightning) sekä sadealuekuvadataa (Radar:suomi_rr_eureffin). Palvelun suorituskyvyn takaamiseksi sekä Ilmatieteen laitokselta ladattavan datamäärän pitämiseksi järkevänä koko Suomi ladataan yhtenä karkeana sadealuekuvana jota pehmennetään visuaalisuuden parantamiseksi.

Windz surffareille

Reaaliaikainen tuulitieto sääasemilta sekä lähituntien tuuliennuste surffareille.

 

 

 

 

BCDC Energiasää -palvelu


Energiasääennuste kertoo auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina seuraavan 24 tunnin aikana paikkakuntakohtaisesti.

Ennuste perustuu Ilmatieteen laitokselta avoimena datana saatavaan HIRLAM-säänennustusmalliin. HIRLAM-malli sisältää sekä tuuli- että aurinkovoiman kannalta kaikki oleelliset säätiedot.

Sää tänään - päivän sään ääriarvot Suomessa

Taulukoissa on esitetty kuluvan vuorokauden äärevimmät säähavainnot Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemilta. Tiedot päivittyvät sitä mukaa kun uusia havaintoja tehdään.

Palvelu hyödyntää Ilmatieteen laitoksen sää-, aalto- ja vedenkorkeushavaintoja avoimen datan WFS-rajapinnasta.

 

 

Kasvien tulipolte-ennuste

Tulipolte on hedelmä- ja koristekasvien vaaralliseksi luokiteltu kasvitauti, jonka oireiden kehittyminen vaatii tietynlaisia lämpö- ja kosteusolosuhteita. Eviran Tulipolte-ennusteessa arvioidaan tulipoltetaudin oireiden esiintymiselle otollisia olosuhteita eri puolilla Suomea. 

Evira arvioi Tulipolte-ennusteen avulla, milloin virallinen tulipoltekartoitus kannattaa tehdä. Lisäksi hedelmä- ja koristekasvien  tuottajat voivat ajoittaa sen avulla taudin tarkkailuaan.

Ennuste päivittyy arkipäivisin Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilta mitatun sääaineiston (lämpötila, ilmankosteus) perusteella touko-elokuussa.