Avoimen datamme hyödyntäjiä
Ilmatieteen laitoksen avointa dataa hyödynnetään monissa palveluissa, sovelluksissa ja hankkeissa. Osa palveluista on julkisia ja käytettävissä joko verkkopalveluina tai sovelluksina.
Esimerkkejä Ilmatieteen laitoksen avointa dataa hyödyntävistä palveluista:
Tutkain.info
Palvelu visualisoi kevyesti ja mobiiliystävällisesti Ilmatieteen laitoksen avointa tutkakuva-aineistoa sekä salamahavaintoja.
Lisäksi palvelun kautta voi tarkastella Eumetsatin avointa satelliittikuva-aineistoa.
Tuulikartta.info
Tuulikartta.info on kehittäjänsä oman lennokkiharrastuksen kylkeen syntynyt projekti, jonka ajatuksena on tarjota käyttäjille kattavia reaaliaikaisia sekä historiallisia säähavaintoja eri puolilta Suomea. Sivustolla voi tarkastella Ilmatieteen laitoksen havaintoasemien säähavaintoja sekä Fintraffic Oy:n tiesääkameroiden kuvia. Näiden lisäksi kartalle voi lisätä erillisenä tasona myös sadetutkakuvan sekä salamahavaintoja.
Sääasema
Sääasema tarjoaa erittäin tarkan säätiedon lähes mihin tahansa pisteeseen Suomessa. Mukana mm. ennusteet, havaintotietoja, paikkahaku, sadetutka ja ytimekäs sääikkuna. Sääasema hyödyntää avoimen data uusimpia ja tarkimpia saatavilla olevia tutkakuvia. Sovellus hakee ja analysoi myös Ilmatieteen laitoksen asemien viimeisimmät säähavainnot ja lähituntien ennusteet. Sääasema on optimoitu toimimaan kaikilla laitteilla - työasemien isoilla näytöillä ja mobiililaitteilla.
Saaennuste.fi
Kännykälle optimoidusta palvelusta näet lähiajan sään nopeasti yhdellä vilkaisulla.
Palvelu hakee käyttäjän sijainnille perustuvan paikallissään Ilmatieteen laitoksen avoimen datan Harmonie- ennusteista. Lisäksi avoimen datan rajapinnoista haetaan lähin sääasema ja aseman viimeisimmät havainnot.
Hyppykeli laskuvarjohyppääjille
Laskuvarjohyppääminen on hyvin sääherkkä laji.
Hyppykeli-sovellus kattaa lähes kaikki aktiiviset laskuvarjokerhojen "dropzonet" Suomessa. Käyttö on varsin aktiivista erityisesti tuulisina päivinä.
Avoimen datan hengessä koko sovellus on myös avointa lähdekoodia https://github.com/skydivejkl/hyppykeli.fi
Sataako.fi sateista kiinnostuneille
Sataako.fi näyttää kätevästi live-sadetilanteen Suomessa ja lähialueilla - paikannettuna juuri sinne missä käyttäjä on.
Palvelussa käytetään Ilmatieteen laitoksen WFS-rajapinnan kautta haettuja sadetutkakuvia.
Sataako.fi:n toteutus on myös avoin, jos haluat linkittää niin täältä löytyy: https://github.com/heikkipora/sataako-fi
Aaltopoiju Itämerellä liikkujille
mobiilisivu: m.aaltopoiju.fi
Aaltopoiju.fi on sääpalvelu Itämerelle. Palvelu on suunnattu erityisesti purjehtijoille, veneilijöille ja vesiurheilijoille.
Aaltopoiju.fi hyödyntää Suomen alueen sää-, aalto- ja vedenkorkeushavaintoja Ilmatieteen laitoksen avoimesta datasta, sekä vastaavia ennusteita koko Itämeren alueelle.
Geocache -ukkostilanne
Palvelu on suunniteltu yleiseen käyttöön mutta toteutuksessa on huomioitu erityisesti ukkostilanteen kehittymisen seurannasta kiinnostuneet.
Palvelu käyttää Ilmatieteen laitoksen salamadataa (fmi::observations::lightning) sekä sadealuekuvadataa (Radar:suomi_rr_eureffin). Palvelun suorituskyvyn takaamiseksi sekä Ilmatieteen laitokselta ladattavan datamäärän pitämiseksi järkevänä koko Suomi ladataan yhtenä karkeana sadealuekuvana jota pehmennetään visuaalisuuden parantamiseksi.
Sää tänään - päivän sään ääriarvot Suomessa
Taulukoissa on esitetty kuluvan vuorokauden äärevimmät säähavainnot Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemilta. Tiedot päivittyvät sitä mukaa kun uusia havaintoja tehdään.
Palvelu hyödyntää Ilmatieteen laitoksen sää-, aalto- ja vedenkorkeushavaintoja avoimen datan WFS-rajapinnasta.
Kasvien tulipolte-ennuste
https://www.ruokavirasto.fi/kasvit/kasvitaudit-ja-tuholaiset/
Tulipolte on hedelmäpuiden sekä koristepuiden ja -pensaiden kasvitauti, joka on Suomessa luokiteltu karanteenituhoojaksi. Taudin oireiden kehittyminen vaatii sopivia lämpö- ja kosteusolosuhteita. Ruokaviraston tulipolte-ennusteessa arvioidaan tulipoltetaudin oireiden esiintymiselle otollisia olosuhteita eri puolilla Suomea. Ruokavirasto arvioi tulipolte-ennusteen avulla, milloin virallinen tulipoltekartoitus kannattaa tehdä. Lisäksi hedelmä- ja koristekasvien tuottajat voivat ajoittaa sen avulla taudin tarkkailuaan. Ennuste päivittyy kerran vuorokaudessa Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilta mitatun sääaineiston (lämpötila) perusteella.
6.2.2024