Uutinen 16.7.2013

Halki Kazakstanin

Suomen ja Kazakstanin Ilmatieteen laitokset aloittivat yhteistyön. Syksyllä jännitetään, millaista hedelmää hanke kantaa.

Karaganda, Termitau, Almaty ja Astana. Näiden kaupunkien läpi vei Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden tie, kun he matkustivat alkukesällä Kazakstaniin osana Maailmanpankin rahoittamaa kehityshanketta. Kevättalvella oli allekirjoitettu yleinen yhteistyöasiakirja kazakstanilaisen sisarlaitoksen kanssa sekä hankesopimus kera Maailmanpankin. Projekti oli saanut lähtölaukauksen.

Kehityshankkeessa arvioitiin yhdentoista teollisuuskaupungin ilmanlaatua ja nykyistä ilmanlaadun seurantaverkkoa. Kesäkuun alussa kymmenen kazakstanilaista teki koulutusvierailun Helsinkiin ja sai täällä käyttöönsä suomalaisten huippuasiantuntijoiden tietotaitoa. Vierailujen ja kyselytutkimuksen pohjalta Kazakstanillle tehtiin ilmanlaadun seurannan kehittämissuunnitelma.

Ilmanlaatu on viidentoista miljoonan asukkaan Kazakstanille tärkeä terveyskysymys. Ilmatieteen laitoksen avulla Kazakstanissa voitaisiin jatkossa selvittää paremmin, millaisia vaikutuksia päästöillä on terveyteen ja miten päästöjä ja niiden aiheuttamia ilmanlaatuhaittoja voisi tehokkaimmin pienentää. Työsarkaa Kazakstanilla kuitenkin riittää. Ilmanlaadun seurantaverkko on periytynyt neuvostoajoilta ja kunto on ymmärrettävästi kehno. Edessä onkin koko järjestelmän uudistaminen.

Alkusyksystä voidaan jännittää, saako Ilmatieteen laitoksen tekemä toimintasuunnitelma paikallisen ympäristöministeriön tuen ja rahoituksen. Ainakin tähänastinen yhteistyö on herättänyt kazakstanilaisissa kollegoissa ihastusta: – Koulutuksen palautekyselyssä komeili pitkä rivi parhaimpia arvosanoja, myhäilee yksikön päällikkö Harri Pietarila.

Lisätietoja: Harri Pietarila, harri.pietarila@fmi.fi