Uutinen 14.1.2013

Sääennustusmalleja kehitetään aktiivisesti

Sääennustusmallit toimivat sääennusteiden pohjana jäljitellen ilmakehän toimintaa ja kehitystä.

Kattava kokonaiskuva sään kehityksestä muutamasta tunnista aina useiden päivien päähän saadaan jäljittelemällä ilmakehää tietokoneessa säämallin avulla. Mallit perustuvat hyvin tunnettuihin fysiikan lakeihin, mutta ovat aina yksinkertaistuksia todellisuudesta. Siksi säämalleja kehitetään koko ajan. Mallien kehittyessä myös sääennusteiden osuvuus paranee vähitellen.

Mallien erottelukyky tarkentuu

Säämallit perustuvat fysiikan lainalaisuuksiin, jotka on esitetty ilmakehää kuvaavina yhtälöinä. Sään kehitystä jäljitellään ratkaisemalla yhtälöitä tietokoneella, käyttäen numeerisia menetelmiä. Tällöin ilmakehä esitetään suurena joukkona lukuja, jotka kuvaavat tuulen, lämpötilan, kosteuden sekä muiden muuttujien arvoja eri pisteissä. Sääennusteen lähtötilanteeksi tarvitaan mahdollisimman tarkka tieto ilmakehän nykytilasta, yleensä koko maapallolta.

Laskentapisteiden välimatka määrää mallin paikalliseni erottelukyvyn. Mitä parempi mallin erottelukyky on, sitä paremmin saadaan todellisen ilmakehän käyttäytyminen kuvattua kaikkine piirteineen. Nykyään sääennustusmalleja voidaan laskea huomattavasti tarkemmin kuin kymmenen vuotta sitten, jolloin laskentapisteiden etäisyys oli 50 kilometriä, kun nykyisin se on maailman laajuisesti 15 kilometrin ja alueellisesti jopa 2-3 km luokkaa. Rajan erottelukyvyn parantamiselle asettaa käytettävissä oleva tietokoneteho.

Mallit kuvaavat erilaisia vaihtoehtoja

Jokaiseen ennusteeseen liittyy tietty epävarmuus, joka riippuu ennustettavasta ilmiöstä, mutta kasvaa yleensä sitä suuremmaksi mitä pidemmälle tulevaisuuteen ennuste ulottuu. Epätarkkuus johtuu sekä mallien epätäydellisyydestä, että pienistä virheistä ennusteen alkutilassa, jota ei voi koskaan tuntea täysin tarkkaan. Parviennusteessa lasketaan kymmeniä ennusteita hieman eri lähtötilanteista, ja usein eri säämalleja käyttäen. Aluksi sää kehittyy hyvin samanlaisena koko parvessa, mutta ajan oloon sen jäsenet erkanevat ja parvi lähtee hajoamaan. Mitä paremmin parvi säilyy koossa, sitä luotettavampi ennuste voidaan laatia.Parhaat koko Maapallon kattavat ennusteet tuotetaan Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksessa ECMWF:ssä, jossa Suomikin on osakkaana. Keskuksen ennusteita tuotetaan kahdesti päivässä. Niitä täydennetään ja tarkennetaan Euroopan ja Suomen osalta rajoitetun alueen malleilla.

Sääennusteiden laatua parannetaan jatkuvasti

Sääennustetta tekevällä meteorologilla on yleensä käytössä useiden eri mallien tuloksia, joita vertailemalla ja omaan kokemukseensa ja tietoonsa nojaten hän laatii sääennusteen. Mallitulosten ollessa keskenään samansuuntaisia luottamus niihin kasvaa ja lopulliseen yleisölle annettavaan ennustukseen sisältyy vähemmän epävarmuutta. Säämallien tietojen lisäksi meteorologi käyttää hyväkseen tuoreimpia tutkan ja satelliitin tietoja sekä säähavaintoja. Ennusteiden osuvuutta seurataan ja kehitetään jatkuvasti.

Lisätietoja:

Säämallit: ilmatieteenlaitos.fi/saamallit-ennusteen-apunaSääennusteiden luotettavuus: ilmatieteenlaitos.fi/saaennusteet-parantuvatSääennusteiden vaihtelu: ilmatieteenlaitos.fi/saaennuste-vaihtelee-paivasta-toiseen