Arktinen tutkimus

Arktisen tutkimuksen toimintayksikkö tutkii napa-alueita eri menetelmin tarjoten tarkkoja mittaustietoja aina maan pinnan alapuolelta yläilmäkehään saakka.

 

 
Toimintaa on hajautettuna Sodankylän Tähtelän Arktisessa avaruuskeskuksessa ja Helsingissä Kumpulan tutkimusyksikössä.
 

Arktinen avaruuskeskuksen tehtävänä on tuottaa tärkeää tietoa arktisilta alueilta hyödyntäen uusinta satelliitti- ja avaruusteknologiaa. Keskuksessa tuotetaan myös arktisen alueen turvallisuuden kannalta tärkeitä operatiivisia palveluita. Satelliittien välittämää tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi meteorologisissa palveluissa, tulvaennustejärjestelmissä, jääpalveluissa sekä meriliikenteessä. Yksi Arktisen avaruuskeskuksen tuotteista on roudan kehittyminen. Esimerkiksi alla oleva kuva vuodelta 2015 kertoo milloin routaantuminen on alkanut pohjoisella pallonpuoliskolla.

Nykyisin Sodankylässä myös jalostetaan, jaellaan ja arkistoidaan satelliittien välittämiä havaintoja lähes reaaliaikaisesti Suomesta, Euroopasta ja koko pohjoiselta pallonpuoliskolta. Sodankylässä tuotetaan muun muassa ainutlaatuista satelliittipohjaista tietoa pohjoisen pallonpuoliskon lumipeitteestä ja maaperän routaantumisesta Euroopan Unionin, EUMETSATin ja Euroopan avaruusjärjestön rahoittamina palveluina. Olennainen osa Sodankylän toimintaa on myös osallistuminen Copernicus Collaborative Ground Segment -verkostoon. Euroopan Unionin jättimäisen Copernicus-ohjelman Sentinel-satelliitit muodostavat EU:n ympäristötiedon palveluverkoston.

Asema on kattavasti varustettu myös erilaisilla havaintomittalaitteilla, joiden avulla voidaan myös varmentaa erilaisten satelliittimittausten oikeellisuus. Ensimmäiset yhtäjaksoiset meteorologiset mittaukset on aloitettu jo vuonna 1908. Sodankylässä toimii monipuolinenja pitkälle kehitettynyt havainto- ja tutkimusalusta sekä omille, että vieraileville tutkimusprojekteille. 

Arktisen avaruuskeskuksen yhteistyökumppaneita ja rahoittajatahoja ovat muun muassa kansainväliset avaruusjärjestöt (ESA, EUMETSAT, NASA, NOAA), Euroopan unioni sekä useat muut kansalliset organisaatiot ja tutkimuslaitokset, kuten Suomen ympäristökeskus (SYKE), ja Sodankylän geofysiikan observatorio.

Yhteystiedot

Ilmatieteen laitos
Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus

Tähteläntie 62
99600  Sodankylä

sähköposti: etunimi.sukunimi@fmi.fi

Yhteyshenkilöt:

Yksikön päällikkö,
Tutkimusprofessori Jouni Pulliainen
puh. 029 539 4701

Havainto- ja mittausjärjestelmien tutkimus ja kehitys
Ryhmäpäällikkö, Timo Sukuvaara
puh. 029 539 2715

Satelliitti- ja havaintotoiminnot
Ryhmäpäällikkö, Timo Ryyppö
puh.029 539 2717

Arktinen ilmastonmuutos
Ryhmäpäällikkö, Kirsti Kauristie
puh. 029 539 4637

Satelliittipalvelujen tutkimus ja kehitys
Ryhmäpäällikkö, Jyri Heilimo
puh.029 539 4684

Kryösfääriprosessit ja satelliittihavainnot
Ryhmäpäällikkö, Juha Lemmetyinen
puh.029 539 2107

Tutkimushallinnon suunnittelija,
Sari Jokiniemi
puh. 029 539 3005

Avaruussääpalvelu

Katso revontulten näkymisen todennäköisyys Suomessa Avaruussää-sivulta.