Lämmitystarveluku eli astepäiväluku

Lämmitystarveluku kuvaa rakennusten lämmitysenergian tarvetta. HUOM. Jouluna 2022 alkanut laaja vikatilanne aiheutti joulukuun 2022 lämmitystarvelukuihin virheitä. Luvut ovat korjattu 12.1.2023.

Lämmitystarvelukujen normaalivuosi on vaihtunut ilmastollisen vertailukauden 1991–2020 keskiarvoihin ja myös korjauskertoimet on laskettu vastaamaan uutta normaalivuotta. Vanhat vertailuarvot on tilattavissa Ilmastokeskuksesta.

Mikä on lämmitystarveluku?

Lämmitystarveluvun (aiemmin käytetty termi: astepäiväluku) avulla normeerataan toteutuneita lämmitysenergian kulutuksia. Normeeratun kulutuksen avulla voidaan verrata toisiinsa saman rakennuksen eri kuukausien tai vuosien kulutuksia sekä eri kunnissa olevien rakennusten ominaiskulutuksia. Lämmitystarveluvun käyttö rakennuksen lämmitystarpeen arvioinnissa perustuu siihen, että rakennuksen energiankulutus on likipitäen verrannollinen sisä- ja ulkolämpötilojen erotukseen.

Lämmitystarveluku lasketaan kuukausittain 16:lle ns. vertailupaikkakunnalle. Nämä ovat Maarianhamina, Vantaa, Helsinki-Kaisaniemi, Pori, Turku, Tampere-Pirkkala, Lahti, Lappeenranta, Jyväskylä, Vaasa, Kuopio, Joensuu, Kajaani, Oulu, Sodankylä ja Ivalo. Tilauksesta lämmitystarvelukuja voidaan laskea myös muille paikkakunnille.

Miten lämmitystarveluku lasketaan?

Lämmitystarveluku saadaan laskemalla yhteen kunkin kuukauden päivittäisten sisä- ja ulkolämpötilojen erotus. Yleisimmin käytetään lämmitystarvelukua S17, joka lasketaan +17 °C:ksi oletetun sisälämpötilan ja ulkolämpötilan vuorokausikeskiarvon erotuksen perusteella. Kuukauden lämmitystarveluku on vuorokautisten lämmitystarvelukujen summa ja vuoden lämmitystarveluku on vastaavasti kuukausittaisten lämmitystarvelukujen summa. Lämmitystarveluvun yksikkö °Cvrk. Vertailuarvona eli normaalivuoden lämmitystarvelukuna käytetään vuosien 1991–2020 keskimääräistä lämmitystarvelukua.

Lämmitystarveluvun laskennassa ei oteta huomioon päiviä, joiden keskilämpötila on vuoden alkupuoliskolla (aikavälillä 1.1.-30.6.) yli +10 °C ja vuoden loppupuoliskolla (aikavälillä 1.7.-31.12.) yli +12 °C. Laskentatavassa siis oletetaan, että kiinteistöjen lämmitys lopetetaan ja aloitetaan päivittäin ulkolämpötilan ylittäessä tai alittaessa mainitut rajat. Lämpötilahavaintojen puuttuessa vuorokauden keskilämpötilat interpoloidaan.

Miten lämmitystarvelukuja käytetään?

Voit laskea oman paikkakuntasi lämmitystarveluvun käyttämällä yllä esitettyjä 16 vertailupaikkakunnan lukuja. Vertailupaikkakuntasi voit tarkistaa sivun oikeassa laidassa olevasta kartasta tai "kuntakohtaiset kertoimet" csv-tiedostosta (kartan yläpuolella). Mikäli esimerkiksi asut Mäntsälässä, on Lahti sinun vertailupaikkakuntasi. Tällöin voit ottaa Lahden lämmitystarveluvun ja jakaa luvun kuntakohtaisella K1-kertoimella, joka Mäntsälän tapauksessa on 1,02. Tällöin Lahden lämmitystarveluku 1000 °Cvrk on Mäntsälän tapauksessa noin 980 °Cvrk (1000/1,02=980).

Lisätietoa lämmitystarvelukujen ja korjauskertoimien käytöstä antaa Motiva.