Tiedotearkisto: 2001

Kesäisenä alkanut syyskuu loppui kylmänä

1.10.2001 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuun sää oli koko maassa pitkään kesäinen. Maan keski- ja pohjoisosassa saavutettiin uusia syyskuun loppupuolen lämpöennätyksiä. Esimerkiksi linjan Vaasa – Joensuu pohjoispuolella mitattiin yli 20 astetta jopa Oulun korkeudella. Lapissa loppukuun lämpöennätykset vaihtelivat 17 – 18 asteessa.

Syyskuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa 10 … 13 ja maan pohjoisosassa 8 … 10 astetta. Siten syyskuun keskilämpötilat olivat koko maassa parisen astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeammat.

Lämmin sää väistyi 22. - 23. syyskuuta, kun kylmä pohjoisvirtaus toi kolean ilman koko maahan. Siten terminen syksy alkoi, kun vuorokauden keskilämpötila jäi pysyvästi +10 asteen alapuolelle. Termisen syksyn alkamisen ajankohta oli Lapissa 3 – 4 viikkoa ja maan keskiosassa parisen viikkoa keskimääräistä
myöhäisempi.

Keski-Lappiin saatiin syksyn ensimmäinen ehjä lumipeite hieman keskimääräistä aiemmin, torstaina 27. syyskuuta. Päivää myöhemmin ensimmäinen ehjä lumipeite saatiin myös melko laajalla alueella Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla. Syksyn ensimmäisille lumipeitteille tyypillisesti ne sulivat pois ja lokakuun alkaessa maa oli uudelleen paljas.

Maan länsiosassa satoi syyskuun alussa runsaasti, itäosassa oli samaan aikaan melko poutaista. Koko kuun sademäärä oli maan länsi- ja eteläosassa monin paikoin 100 – 150 millimetriä. Suurimmat sademäärät mitattiin Tampereella, 179, Utössä, 175 ja Turussa, 163 millimetriä. Siten syyskuun sademäärät olivat maan länsiosassa 2 – 3-kertaiset pitkän ajan keskiarvoon nähden. Vähiten satoi maan itä- ja pohjoisosassa. Siellä sadetta kertyi paikoin vain 30 – 40 millimetriä, eli reilu puolet keskimääräisestä.

Syyskuussa salamoita paikannettiin Suomen alueella vain 600, mikä on 1/8 keskiarvosta. Salamoita esiintyi 8.9. lähinnä Kainuussa ja linjalla Helsinki-Kokkola. Syyskuun 28. päivänä salamoi Etelä-Suomen maa-alueella sekä Pohjois-Itämerellä ja Suomenlahdella. Samassa yhteydessä esiintyi voimakkaita tuulen puuskia.

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (14,90 mk/min+pvm, 2,51 euroa/min+pvm)

Syyskuun säätilastoja