Tiedotearkisto: 2002

Säävaroituksia seuraamalla voi välttää vahinkoja

26.6.2002 12:00

Ilmatieteen laitos antaa säähän liittyviä varoituksia lisätäkseen kansalaisten turvallisuutta ja vähentääkseen vahinkoja. Kesäkaudella ajankohtaisia varoituspalveluita ovat muun muassa tuuli- ja metsäpalovaroitukset. Sää on osallisena monessa vaaratilanteessa ja vuosittain vakuutusyhtiöt korvaavat tuhansittain erilaisten sääilmiöiden aiheuttamia vahinkoja. Kohtuullisen pienillä ennakkotoimilla monia vahinkoja voitaisiin välttää.

Ennakkotoimia vahinkojen välttämiseksi
Myrskytuulien varalta tulisi tarkastaa talojen lähettyvillä olevien puiden kunto ja kaataa ne tarvittaessa. Myös pelti- ja huopakattojen kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Jotta runsaat sateet eivät aiheuttaisi vahinkoa rakenteille, tulee rakennusten vesikourut ja syöksytorvet pitää puhtaina. Salaman aiheuttamilta laitevioilta voi suojautua asentamalla ylijännitesuojan pistorasian ja laitteen johdon väliin. Kun haja-asutusalueella sijaitsevasta talosta tai mökiltä poistutaan pidemmäksi aikaa, kannattaa ottaa sähkölaitteiden johdot irti pistokkeista.

Voimakkaat tuulet merellä
Kun merialueille tai sisävesille annetaan myrsky- tai kovan tuulen varoituksia tai huomautus veneilijöille, kannattaa vesille lähtemistä harkita uudelleen. Veneiden köydet tulee kiinnittää kunnolla ja varmistaa että köysissä on riittävästi joustoa meriveden pinnannousun varalta.

Voimakkaat tuulet maalla
Kun maa-alueille annetaan varoitus vaarallisen voimakkaasta tuulesta, ulkona oleva omaisuus kannattaa siirtää suojaan. Ajoneuvot tulee siirtää paikkaan, jossa ne ovat suojassa mahdollisesti kaatuvilta puilta. Esimerkiksi rakennustyömaiden ja veneiden suojapeitteiden kiinnitykset tulee tarkistaa.

Ukkosella kannattaa pysytellä sisätiloissa
Ukkoskuuron aikana ulkona tulee välttää aukeita paikkoja. Sateenvarjon käyttö tai puun alle meneminen on erittäin vaarallista. Aukealla ukkoskuuron yllättäessä kyykistyminen on ainoa suojautumiskeino. Auto on ukonilmalla hyvä suoja. Mieluiten kannattaa kuitenkin pysytellä sisätiloissa välttäen tulisijojen lähellä olemista. Erityisesti haja-asutusalueilla ulkoantennin johto ja virtajohdot tulee irrottaa pistokkeista, jos laitteen ei tarvitse olla päällä. Ukkoskuurojen aikana ei kannata lähteä vesille, sillä salamoiden lisäksi ukkospuuskat voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Varotoimet metsäpalovaroituksen aikana
Metsäpalovaroitusten aikana avotulen teko on kielletty. Silloin kannattaa olla muutenkin erityisen varovainen tulenkäsittelyssä. Huolimattomasti sammutettu savuke, grillihiilet tai kipinät korjaustöissä voivat kuivassa maastossa sytyttää helposti palon.

Ilmatieteen laitoksen tällä hetkellä voimassaolevat varoitukset

Lue lisää salamoilta suojautumisesta

Lisätietoja:

säävaroitukset: Ilmatieteen laitos, tuotantopäällikkö Reija Ruuhela puh. 0500 424 533

vahinkotiedot: Vakuutusyhtiöiden Keskusliitto, vahingontorjuntapäällikkö Seppo Pekurinen puh. 050 571 7549

Veritas, Riskienhallintainsinööri Carl-Olof Boxberg puh. 0400 400 467