Tiedotearkisto: 2002

El Niño -ilmiötä odotetaan Etelä-Amerikassa

4.7.2002 12:00

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n julkistamien tutkimustulosten mukaan uudesta El Niño -ilmiöstä on saatu enteitä viime kuukausina useissa Tyynenmeren puoleisissa Etelä-Amerikan maissa. Alueella on viime aikoina ollut tulvia ja alueella on havaittu muutoksia sekä ilmakehässä että Tyynellämerellä. Tietokonemalleilla tehtyjen tulkintojen ja ennusteiden perusteella ei voida vielä varmasti sanoa, onko loppuvuodesta syntymässä täysimittainen El Niño.

Ennusteiden ja havaintojen mukaan tällä hetkellä El Niño -ilmiölle on kehittymässä suotuisat olosuhteet. Viime viikkoina trooppisella Tyynellämerellä normaalisti puhaltavat pasaatituulet ovat heikentyneet ja meren pintalämpötila noussut. Päiväntasaajan alueella veden lämpötila on nyt yhden asteen verran pitkänajan keskiarvon yläpuolella. Jos ennuste käy toteen, on ilmiö todennäköisesti heikompi kuin vuosien 1997-98 vaihteessa riehunut El Niño. Tuolloin meriveden pintalämpötila oli nimittäin useita asteita normaalia lämpimämpi.

El Niño -ilmiö syntyy meren ja ilmakehän vuoropuhelusta: meren pintalämpötila kohoaa ja pasaatituulissa tapahtuu muutoksia. Nämä molemmat vaikuttavat toisiinsa. El Niño -ilmiö esiintyy 3-7 vuoden välein. Viime vuosisadan aikana ilmiötä on opittu ymmärtämään ja vasta viime vuosina ennustamaan. El Niño tarkoittaa poikalasta, koska ilmiö historiallisesti opittiin tuntemaan joulun alla tulevana muutoksena luonnonolosuhteissa Etelä-Amerikan länsirannikolla. Ilmiö huomattiin erityisesti kalastuksen parissa, sillä meren pintalämpötilan nousu karkotti saaliskalat vedestä.

El Niño -ilmiö aiheuttaa poikkeavia sääolosuhteita myös Tyynenmeren reuna-alueilla, esimerkiksi Kaliforniassa, sekä päiväntasaajaa ympäröivillä trooppisilla alueilla, kuten Brasiliassa. Erityisesti sadeolosuhteet muuttuvat, mikä ilmenee tulvina ja kuivuutena. Euroopan alueella El Niño -ilmiön vaikutuksia ei ole selvästi voitu todeta.

Lisätietoja:

Mikko Alestalo, Ilmatieteen laitoksen meteorologisen tutkimuksen johtaja, mikko.alestalo@fmi.fi , puh. (09) 1929 4100