Tiedotearkisto: 2002

Revontulia nähty Etelä-Suomessa saakka

2.10.2002 12:00

Tiistaina 1. lokakuuta noin kello 16 alkoi poikkeuksellisen voimakas magneettinen myrsky. Ilmatieteen laitoksen Nurmijärven observatoriossa saavutettiin kaksi kertaa myrskyindeksin maksimiarvo 9. Keskiviikkoaamuna revontulia nähtiin ainakin Sodankylässä ja Helsingissä. Myrsky jatkuu vielä keskiviikkona ja illalla on odotettavissa lisää revontulia koko maassa. Jo tiistai-iltana TV1:n uutisissa kerrottiin revontulien näkymisen mahdollisuudesta.

Tämänkertaisen myrskyn aiheutti Auringon korona-aukosta virrannut nopea aurinkotuuli. Lisäpontta myrskylle tuli siitä, että Auringon interplanetaarinen magneettikenttä oli suunnattu etelään koko yön, minkä tiedetään vahvistavan myrskyä olennaisesti. Myrsky jatkunee ainakin tämän päivän, mutta laantuu sitten. Vajaan viikon kuluttua toinen korona-aukko asettuu maahan nähden otolliseen asemaan, joten alkuviikosta voi käynnistyä uusi magneettinen myrsky revontulineen.

Lisätietoja verkosta
Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen lisäksi hyvä avaruussääaiheinen sivu on www.spaceweather.com, jossa on reaaliaikaista tietoa satelliittimittauksista ja arvioita päivän avaruussäästä. Sivuilla selitetään avaruussään terminologiaa asiaan vihkiytymättömille. Sivuilla on myös tuoreita revontulikuvia, esimerkiksi eilen Helsingissä näkyneistä revontulista.

Lue lisää revontulista ja avaruussäästä

Lisätietoja:

Heikki Nevanlinna puh. (09) 1929 4649