Tiedotearkisto: 2002

Kylmä ja luminen marraskuu

29.11.2002 12:00

Marraskuu oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tänä vuonna 3-4,5 astetta keskimääräistä kylmempi. Vielä kylmempiä marraskuita oli maan etelä- ja keskiosassa vuosina 1965, 1993 ja 1998. Maan itä- ja pohjoisosassa marraskuut ovat näin kylmiä keskimäärin joka viides vuosi. Lunta satoi marraskuussa useaan otteeseen tavallista enemmän. Kuun lopussa maa oli valkoinen koko Suomessa.

Marraskuun aikana lämpötila vaihteli huomattavasti useaan otteeseen pysytellen kuitenkin suurimman osan kuukautta pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella. Kuukauden keskilämpötila oli lounaissaaristossa nollan vaiheilla, maan eteläosassa -3…-4, maan keskiosassa ja Oulun läänin länsiosassa -5…-7 astetta, Kainuussa, Koillismaalla ja Lapin läänissä -8…-13 astetta.

Kuukauteen mahtui kolme hyvin kylmää ja kolme leudompaa jaksoa. Marraskuun 10. päivän tienoilla koko maassa oli erittäin kylmää ja maan eteläosassa ajankohtaan nähden jopa ennätyksellisen kylmää 15-19 asteen yöpakkasineen. Kuukausi päättyi tavallista kylmempänä, Lapissa kireän pakkasen merkeissä.

Lunta satoi tavallista enemmän
Lappia lukuun ottamatta lunta tuli useaan otteeseen tavallista enemmän. Maan eteläosissa pyrypäiviä olivat muun muassa 8.-9. ja 20.-21. marraskuuta. Lunta ja räntää tuli erityisen paljon 20. päivän tienoilla erityisesti Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa, jossa lumensyvyys kasvoi paikoin yli 40 senttimetriin.

Marraskuun sademäärät olivat maan etelä- ja keskiosassa 40-80 ja pohjoisosassa 10-25 millimetriä. Sademäärät olivat monin paikoin lähellä keskimääräisiä arvoja. Kuitenkin paikoin maan lounais- ja eteläosassa sademäärä jäi noin puoleen kauden 1971-2000 keskiarvosta.

Marraskuun lopussa maa oli valkoinen koko maassa lounaissaaristoa lukuun ottamatta. Lunta oli maan eteläosassa ja länsirannikolla Oulua myöten 2-25 ja muualla maan keskiosassa ja Kainuussa 30-45 senttimetriä. Näillä alueilla lunta oli maassa paljon tavanomaista enemmän. Pohjois-Savon lähes puolimetriset nietokset ovat noin 30 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa paksummat. Sen sijaan Lapissa, missä lumipeite vaihteli kuukauden taitteessa 15-30 senttimetriin, lumipeite on aika tyypillinen tai paikoin vähän tavanomaista ohuempi.

Lue lisää marraskuun säästä ja tilastoista

Lue lisää talven lumitilastoista

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puh. 0600 1 0601 (3,01 euroa/min + pvm)