Tiedotearkisto: 2003

Helleaallon aiheuttama tukaluus harvinaista

29.7.2003 12:00

Yhä jatkuva helleaalto alkoi Suomessa 14. heinäkuuta, kerrotaan Ilmatieteen laitoksesta. Helteisiä päiviä ja kostean nihkeitä öitä on jatkunut jo pari viikkoa lähes koko maassa. Vain muutamana päivänä helle on hieman hellittänyt. Hellejaksosta tullee monin paikoin heinäkuun pisin kuukauden päättyessä. Tämän vuoden heinäkuun hellepäivien lukumäärälle vetää vertoja vuosi 1994. Paikoin onkin odotettavissa hellepäiväennätysten rikkoutumisia.

Päivälämpötiloissa poikkeuksellisen nihkeät olosuhteet kehittyvät, kun ilman lämpötila on helteinen ja ilman suhteellinen kosteus iltapäivälläkin on suurempi kuin 70-75 prosenttia. Tällainen päivä oli esimerkiksi eilen. Tänään 29.7. ilma on kuitenkin paikoin hieman kuivempaa.

Hellejakson alussa oli yleisesti kolmena päivänä yli 30 asteen päivälämpötiloja. Jo tuolloin ilman suhteellinen kosteus oli poikkeuksellisen suuri. Eilen 28.7. uusiutuivat erittäin tukalat olot helteen ja suuren ilman kosteuden takia. Viime yön alimmat lämpötilat olivat suuressa osassa maata 19-23 astetta, mikä on Suomessa poikkeuksellista. Kun lisäksi yöllä ilman suhteellinen kosteus oli hyvin suuri, laajalti 90-98 prosenttia, helteen tukaluus oli erittäin tuntuva. Vastaavia hyvin kostean ilman ja korkean lämpötilan yhdistelmiä on keskikesällä paikoin harvemmin kuin 2-3 kertaa sadassa vuodessa.

Heinäkuun alun helleaallon toi meille osittain Välimereltä peräisin oleva ilma, joka ulottui aina Suomeen saakka. Esimerkiksi Turussa hikoiltiin tuolloin viisi päivää jatkuneissa yli 30 asteen huippuhelteissä. Heinäkuun 28. päivänä Etelä-Skandinaviassa vahvistui uudelleen hyvin vahva ja lämmin korkeapaine. Se siirtyi itään siten, että hyvin lämmin lounainen ilmavirtaus voimistui Suomessa.

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 EUR/min + pvm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)

Helletilastoja internetissä

Helteen tukaluutta kuvaava kaavio