Tiedotearkisto: 2003

Viikonloppuna oli kirpakan talvinen sää

20.10.2003 12:00

Lauantaiaamuna, 18. lokakuuta maa oli lumen peitossa jo Kuusamossa ja Lapin läänissä, läänin lounaisinta osaa lukuun ottamatta. Sunnuntaiaamuun mennessä maa valkeni myös Pohjanmaan rannikkoseudulla, Vaasasta Kokkolaan. Ilmatieteen laitoksen mukaan tiheitä lumikuuroja saatiin sunnuntaina myös Tampereella, Lammilla, Hämeenlinnassa ja Päijänteen eteläreunalla. Myös Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa maa sai ohuen lumipeitteen monin paikoin maanantaiaamuun mennessä.

Kuva: Kari Österberg

Vuosi sitten ensimmäiset lumet tulivat kuluvaa syksyä varhemmin, esimerkiksi Lounais-Suomeen lunta satoi jo 5. - 6. lokakuuta 2002. Lokakuun 2002 puolivälin jälkeen lunta oli laajasti maan etelä- ja pohjoisosassa. Tuolloin lumi pysyi myös etelässä reilun viikon ajan, kun taas pohjoisessa lumi jäi maahan pysyvästi. Viime talvena pysyväksi jäänyt lumipeite kattoi koko maan marraskuun alkupäivinä. Ajankohta oli silloin maan eteläosassa reilun kuukauden verran pitkän ajan keskiarvoa aikaisempi.

Kunnon pakkasia oli viikonloppuna lähinnä Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Molempina öinä yölämpötila oli näillä alueilla -6 ja -9 asteen välillä. Muualla maassa pakkasta oli kahden ja seitsemän asteen välillä. Maan eteläosassa tällaiset pakkaslukemat ovat ajankohtaan nähden harvinaisia.

Ajankohdan hyvin kylmät ilmat ovat sattuneet viime vuoden lisäksi maan etelä- ja keskiosassa muun muassa vuosina 1973, 1982 ja 1992. Viime vuonna oikein kylmät ilmat sattuivat koko maassa lokakuun 18.-24. päivien välille. Pakkaset olivat tasan vuosi sitten maan keski- ja pohjoisosassa kovempia kuin nyt.

Lue lisää
lokakuun säätilastoista
talven lumitilanteesta
lumensyvyys Suomessa päivittäin

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 e/min + pvm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)