Tiedotearkisto: 2003

Magneettimyrsky jäi ennustettua heikommaksi

27.10.2003 12:00

USA:n avaruusviranomaisten viime viikon lopulla ennustamasta magneettimyrskystä ei tullut poikkeuksellisen voimakasta. Myrskyn maapallonlaajuista voimakkuutta kuvaava indeksi saavutti arvon 7 asteikolla 0...9. Auringon aktiivisuustilanne pysyy lähipäivinä korkealla ja uusia magneettimyrskyjä ja revontulia on odotettavissa lähipäivinä.

Kuva: Jouni Jussila

Perjantain myrsky oli voimakkaimmillaan kello 19 aikaan, jolloin paikallinen myrskyindeksi ylsi Nurmijärvellä lukemaan 8, mikä on suhteellisen harvinaista, mutta ei poikkeuksellista. Lauantaiaamuun mennessä myrskyn voima oli jo laantunut ylittäen juuri ja juuri myrskyrajan. Tämänkertainenkin myrsky tuotti revontulia, mutta Suomessa ei niitä nähty sankan pilvikerroksen vuoksi. Mitään vahinkoja sähköjärjestelmiin eivät magneettimyrskyt ole Suomessa aiheuttaneet sitten 1950-luvun.

Ilmatieteen laitoksen Nurmijärven geofysiikan observatoriossa on rekisteröity viimeisen kahden kuukauden aikana useita perjantain myrskyä paljon voimakkaampiakin magneettisia myrskyjä kuten esimerkiksi 14.10., 17.9. ja 18.8. Myrskyihin liittyi myös revontulia, joita nähtiin Etelä-Suomea myöten.

Auringossa on tällä hetkellä vähän pilkkuja, oikeastaan vain yksi pilkkurypäs, jonka läheisyydestä magneettisen myrskyn aiheuttanut hiukkaspilvi oli lähtöisin. Se on kooltaan yli kymmenen kertaa maan halkaisija eli noin 70 000 kilometriä. Toinen lähes yhtä suuri pilkku on tulossa esille auringon reunan takaa. Magneettimyrskyjä ja revontulia aiheuttavat hiukkaspurkaukset syöksyvät auringosta maapallolle nopeudella joka usein ylittää 1000 kilometria sekunnissa, mikä on monituhatkertaisesti enemmän kuin mihin perjantaina viimeiset lentonsa tehneet yliäänilentokoneet Concordet parhaimmillaan ylsivät lennoillaan. Purkaushiukkasten matka maapallolle kestää silloin noin puolitoista vuorokautta. Magneettisen myrskyn aikana maapallo vastaanottaa hiukkasten tuomana lisäenergiaa, joka vastaa moninkertaisesti koko Suomen hetkellistä energiankulutusta.

Auringonpilkkuja enemmän magneettisia häiriöitä aiheuttavat auringon ulomman kaasukehän (koronan) aukot, joista aurinkotuulen hiukkaset pääsevät vapaasti puhaltamaan avaruuteen ja kohti maapalloa. Viimeksi kuluneiden kuukausien aikana maapallo on monta kertaa kylpenyt korona-aukoista virtaavien hiukkasten virrassa. Niistä on aiheutunut useita magneettisia myrskyjä ja taivaalle revontulia.

Lisätietoja:

tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna, puh. (09) 1929 46 49 tai 040 590 5199