Tiedotearkisto: 2003

Sumuisen harmaa ja lauha marraskuu

1.12.2003 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuu oli säiltään tyypillinen alkutalven kuukausi. Sää oli sumuinen ja sumupilvinen korkeapaineenkin vallitessa, joten lämpötila pysyi myös tuolloin pitkiä aikoja tasaisen leutona. Sateet taas tulivat Atlantilta matalapaineiden myötä. Koko maassa satoi marraskuulle tyypillisesti lunta, räntää, tihkua ja vettä. Loppukuussa maan keski- ja pohjoisosassa esiintyi useita kertoja jäätäviä sateita, jolloin etenkin ajokelit olivat huonot.

Kuva: Eija Vallinheimo

Marraskuu oli koko maassa 2...4 astetta vertailukauden 1971-2000 keskiarvoa leudompi. Näin ollen marraskuu oli viime vuoden kylmää marraskuuta viidestä kahdeksaan astetta lämpimämpi. Tämän vuoden marraskuun kaltaisia lämpöoloja on keskimäärin joka neljäs vuosi. Viimeisin ennätysleuto marraskuu oli vuonna 2000. Tuolloin kuukauden keskilämpötila oli vielä noin kaksi astetta tämänvuotista korkeampi.

Marraskuun keskilämpötila oli maan eteläosassa +1...+3 astetta ja maan keskiosassa se vaihteli nollan molemmin puolin. Oulun läänissä keskilämpötila vaihteli Perämeren rannikon vajaasta -1 asteesta Kuusamon noin -3,5 asteeseen. Lapin läänissä marraskuun keskilämpötila oli -3...-7 astetta. Maan etelä- ja keskiosassa marraskuun sademäärät olivat 40-70 ja Oulun läänissä 25-40 millimetriä. Lapin läänin eteläosassa satoi 20-40 millimetriä, mutta aivan pohjoisessa vain 10-20 millimetriä. Maan keskiosassa satoi marraskuulle tyypillinen määrä vettä, noin 50 millimetriä. Muualla maassa sademäärät olivat jonkin verran keskimääräistä pienemmät.

Marraskuun alkaessa maa oli ohuen lumivaipan alla lähinnä Lapin läänissä. Sekin suli hyvin vähiin vesisateiden ja suojasään takia. Lämpötila nousi siellä 7.-8. päivä marraskuisiin ennätyslukemiin. Esimerkiksi Utsjoki Kevolla mitattiin tuolloin +8,7 astetta. Kuukauden puolivälin jälkeen satoi pohjoiseen uutta lunta. Maan etelä- ja keskiosassa taas pyrytti 23.-24. päivänä ja lumipeite oli hetken jopa 20 senttimetrin paksuinen. Loppukuun lauha ilma sulatti lumen laajasti pois. Kuukauden päättyessä lunta oli maassa lähinnä Joensuu-Jyväskylä-Kokkola -linjan pohjoispuolella. Lapissa ja Kuusamossa lunta oli maassa 15-20 senttimetriä.

Syksy oli huomattavasti viimevuotista lauhempi
Ilmatieteen laitoksen mukaan syys-marraskuun keskilämpötila oli lähes koko maassa nollan yläpuolella, vain Länsi-Lapissa päästiin nollan alapuolelle. Maan etelä- ja keskiosassa syksyn keskilämpötila oli +3...+6 astetta. Siten tämänvuotinen syksy oli 0,5...1,5 astetta pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi, ja kautta maan yli 3 astetta leudompi kuin edellisvuoden poikkeuksellisen kylmä syksy. Syksyn sademäärä oli maan lounaisosassa 50-80 millimetriä pienempi kuin pitkän ajan keskiarvo. Sen sijaan maan itä- ja pohjoisosassa syksyn sateet olivat lähellä keskimääräisiä.

Lue lisää
marraskuun säätilastoista

talven lumitilanteesta

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 euroa/min + pvm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 euroa/min + pvm)