Tiedotearkisto: 2004

Kesäkuu oli selvästi keskimääräistä viileämpi

1.7.2004 12:00

Kesäkuu oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan keskimääräistä viileämpi etenkin maan etelä- ja keskiosassa. Toukokuun 10. päivän tienoilta alkanut paikoin harvinaisen kolea jakso jatkui aina juhannuksen alusviikolle saakka, jolloin sää alkoi vähitellen lämmetä. Terminen kasvukausi edistyi kuitenkin hitaasti. Kuukauden alussa kasvukausi oli muutamia päiviä edellä keskimääräisestä, mutta kuukauden lopussa oltiin 5-10 päivää keskimääräisestä jäljessä.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kesäkuun kuukausikeskilämpötilat vaihtelivat maan etelä- ja itäosan noin 13 asteesta Pohjois-Lapin noin 10 asteeseen. Maan etelä- ja keskiosassa jäätiin 1,5-2 astetta kuukausikeskiarvojen alapuolelle. Näin viileät kesäkuut toistuvat näillä seuduin yleensä kerran tai kahdesti vuosikymmenen aikana. Maan pohjoisosassa kesäkuun keskilämpötila oli hieman lähempänä keskimääräisarvoa jääden siitä noin asteen verran.

Hallaöitä myös maan eteläosassa
Hallaöitä oli muutamia kertoja maan eteläosaa myöten, paikoin jopa useana yönä peräkkäin. Esimerkiksi 18. ja 19. kesäkuuta hallaa oli jopa maan lounaisimmassa osassa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Tuolloin muun muassa Karvialla ja Mietoisissa mitattiin maanpinnan lähellä lähes neljä pakkasasetta. Näin myöhään hallaa esiintyy tilastollisesti vain kerran 10 tai 20 vuodessa.

Koleus näkyi myös päivälämpötiloissa, jotka etenkin alkukuussa pysyivät lähinnä 20 asteen alapuolella. Juhannuksena Venäjältä virranneen lämpimän ilman myötä rikottiin itärajan tuntumassa helleraja ensimmäisen kerran sitten toukokuun alun. Ylimmillään lämpötila nousi Valtimolla ja Pudasjärvellä 26 asteeseen. Maan etelä- ja länsiosassa päivälämpötilat pysyivät kuitenkin juhannuksenakin 20 asteen tuntumassa.

Kesäkuun loppupuolella runsaita sateita
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kuukausisademäärät olivat enimmäkseen keskimääräisiä, mutta maan eteläosassa sekä Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnassa sademäärät olivat jopa kaksinkertaisia keskiarvoihin nähden. Etenkin maan kaakkoisosassa sadetta kertyi yleisesti yli 100 millimetriä. Sademääriä nostivat lähinnä kuukauden loppupuolen sateet. Kesäkuun viimeisenä päivänä idästä tullut sadealue kasvatti maan eteläosan sademääriä monin paikoin yli 30 millimetrillä. Tällöin Jokioisissa mitattiin peräti 50 mm:n vuorokauden sademäärä. Suurin kuukausisademäärä, peräti 132 mm, mitattiin Kaakkois-Suomen Virolahdella. Vähiten satoi maan pohjoisosassa ja länsirannikon tuntumassa, missä jäätiin paikoin alle 50 millimetrin.

Mielikuvaa sateisesta kesäkuusta vahvistivat lukuisat sadepäivät, joita oli länsirannikkoa lukuun ottamatta koko maassa 16-22 kappaletta, kun niitä keskimäärin on kesäkuussa 11-16 kappaletta. Koleassa ilmamassassa ukkospäiviä oli kuitenkin tavallista vähemmän salamamäärän jäädessä kolmasosaan kesäkuun keskiarvoista.

Lue lisää
Kesäkuun säätilastoista

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 EUR/min + pvm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)