Tiedotearkisto: 2004

Kesän UV-säteily kohtalaista pilvistä huolimatta

13.9.2004 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuluneena kesänä auringon UV- eli ultraviolettisäteily oli pilvisestä säästä huolimatta eri puolilla Suomea useimpina päivinä kohtalaista. Toukokuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana UV-indeksi saavutti Suomessa arvon 6 eli voimakkaan säteilyn rajan kolmena päivänä: Utössä 8. heinäkuuta sekä Helsingissä 5. ja 20. heinäkuuta.

Kuva: Eija Vallinheimo

UV-indeksillä tarkoitetaan ihon punehtumisen kannalta merkityksellisen säteilyenergian määrää. UV-säteilyltä suojautumista suositellaan, kun UV-indeksi saavuttaa arvon 3. Tämä suojautumisraja ylittyi koko Suomessa kesällä lähes päivittäin. Suurimmat UV-indeksin arvot mitattiin Etelä- ja Keski-Suomessa heinäkuun alussa mutta myös heinäkuun lopussa, jolloin yläilmakehän otsonikerros oli normaalia ohuempi. Pohjois-Suomessa UV-säteily oli voimakkainta kesä-heinäkuun vaihteessa.

Keski- ja Etelä-Euroopassa UV-säteily oli kesän aikana kaksin- tai kolminkertaista Suomeen verrattuna. Esimerkiksi Brysselissä voimakasta säteilyä mitattiin keskimäärin joka kolmas päivä. Pohjois-Kreikassa ja -Italiassa, Etelä-Espanjassa ja Portugalissa voimakasta säteilyä mitattiin touko-elokuussa noin kolmena päivänä neljästä. Keskimäärin joka toinen tai kolmas päivä korkein UVI-arvo ylitti näillä alueilla hyvin voimakkaan säteilyn rajan eli 8 tai enemmän.

Loppuvuoden ajan UV-säteily on Suomessa heikkoa. Välimeren lomakohteissa säteily pysyy lokakuun loppuun asti kohtalaisena ja esimerkiksi Kanarian saarilla voimakkaana. Vielä etelämmäksi matkustava saa varautua kaikkina vuodenaikoina voimakkaaseen tai hyvin voimakkaaseen UV-säteilyyn.

UV-indeksin lukuarvo vaihtelee Suomessa välillä 0-6, riippuen maantieteellisestä sijainnista sekä vuodenajasta ja vuorokaudenajasta. Ilmatieteen laitos mittaa auringon UV-säteilyä kuudella paikkakunnalla eri puolella Suomea. Mittaustuloksia saadaan kesäkaudella Utöstä, Helsingistä, Jokioisista, Jyväskylästä, Sotkamosta ja Sodankylästä.

Ilmatieteen laitoksen UVI-palvelu
UVI-tjänst på svenska

Lisätietoja:

vanhempi tutkija Jussi Kaurola puh. (09) 1929 4181, gsm 050 335 9063
meteorologi Juha Tuomala puh. (09) 1929 3458

Päivien lukumäärä jolloin UV-indeksi ylitti suojautumisrajan 3 eri puolilla Suomea
Päivien lukumäärä jolloin UV-indeksi ylitti suojautumisrajan 3 eri puolilla Suomea.
Ajanjakso 1.5.-31.8.2004, mittauspäiviä 123 kappaletta.

Viiden vuorokauden ylin UV-indeksi eri asemilla Euroopassa
Viiden vuorokauden ylin UV-indeksi eri asemilla Euroopassa
Kansainväliset UVI-tiedot: Aristotle University of Thessaloniki (AUTH), Kreikka, Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (INTA), El Arenosillo/Huelva, Espanja, Royal Meteorological Institute (KMI), Uccle, Belgia, Instituto de Meteorologia (IM), Lissabon, Portugali, Il Laboratorio per la Meteorologia e la Modellistica Ambientale (LaMMA), Firenze, Italia

Päivittäinen ylin UV-indeksi Suomen mittausasemilla
Ylin UVI Utössä
Ylin UVI Helsingissä
Ylin UVI Jokioisissa
Ylin UVI Jyväskylässä
Ylin UVI Sotkamossa
Ylin UVI Sodankylässä
Katkot aikasarjoissa johtuvat teknisistä häiriöistä.