Tiedotearkisto: 2004

Eniten kauniita kesäpäiviä juuri koululaisten loman aikana

4.10.2004 12:00

Ilmatieteen laitoksen Ilmastokatsaus-lehdessä on julkaistu selvitys kauniiden lomapäivien jakaantumisesta kesällä. Selvityksen mukaan eniten kauniita kesäpäiviä osuu lomaan, jos se pidetään kesäkuun alun ja elokuun puolivälin välisenä aikana.

Kuva: Eija Vallinheimo

-Kauniilla kesäpäivällä tarkoitetaan tässä päivää, jolloin päivän ylin lämpötila on vähintään 20 astetta, aurinko paistaa ainakin kuusi tuntia ja sademäärä jää alle yhden millimetrin, selvittää ryhmäpäällikkö Ari Venäläinen.

Tällä tavoin määriteltyjen kauniiden kesäpäivien esiintymisen todennäköisyyttä kesän aikana selvitettiin kolmella eri puolilla Suomea sijaitsevalta havaintoasemalla: Vantaalla, Jyväskylässä ja Sodankylässä. Vuosina 1961-2003 tehtyjen havaintojen mukaan eniten kauniita kesäpäiviä esiintyy heinäkuussa, mutta kauniita päiviä on myös kesäkuun lopussa ja elokuun alussa. Elokuun loppua kohti mentäessä kesäiset päivät harvinaistuvat nopeasti.

Selvityksessä laskettiin, kuinka monesta kauniista kesäpäivästä loman aikana saadaan keskimäärin nauttia, kun loman alkamisen ja päättymisen ajankohdat tiedetään. Laskelmassa otettiin loman pituudeksi 73 päivää, mikä vastaa kuluneen vuoden koululaisten kesäloman pituutta monilla paikkakunnilla. Jos loma alkaa 3. kesäkuuta ja päättyy elokuun 16. päivänä, mahtuu lomaan kesäisiä päiviä keskiarvokesänä Vantaalla 29 kappaletta, Jyväskylässä 25 kappaletta ja Sodankylässä 16 kappaletta.

Loman ajankohdan siirtäminen nykyisestä viikolla suuntaan tai toiseen ei juuri vaikuttaisi kauniiden lomapäivien kokonaismäärään. Jos koululaisten loma alkaisi nykyisestä poiketen vasta juhannuksen alla, 19. kesäkuuta, ja kouluun palattaisiin syyskuun ensimmäisenä päivänä, muutos olisi jo tuntuvampi: kauniista lomapäivistä menetettäisiin 5-10 prosenttia. Loman alku- ja loppuajankohtien ehdotettu myöhentäminen parilla-kolmella viikolla alkaisi siis jo verottaa lomaan osuvia kauniita kesäpäiviä.

Parhaat kesäsäät kuitenkin vaihtelevat vuosittain. Tänä vuonna hienoista kesäpäivistä nautittiin maamme eteläosassa jo toukokuun alussa, kun taas kaksi vuotta sitten vielä elo-syyskuun vaihteessa oli lämmintä ja kaunista. - Sääolot eivät toki ole ainoa tekijä, mikä vaikuttaa ihmisten loma-aikamieltymyksiin, toteaa tutkija Kimmo Ruosteenoja.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Ari Venäläinen, puh. (09) 1929 4142
Tutkija Kimmo Ruosteenoja, puh. (09) 1929 4128