Tiedotearkisto: 2004

Ammattikuljettajille kehitetään ajantasainen varoituspalvelu

15.11.2004 12:00

Ilmatieteen laitos on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on luoda raskaan liikenteen kuljettajille ajantasainen varoituspalvelu. Ilmatieteen laitoksen, Tieliikelaitoksen, TeliaSoneran, VTT:n ja usean muun alan toimijan yhteistyöprojektina kehitettävä palvelu suunnataan ensisijaisesti raskaiden ajoneuvojen ja linja-autojen kuljettajille, jotka ovat sidottuja tiettyihin aikatauluihin ja reitteihin.

Kuva: Harri Mannila

Maaliskuussa 2004 tapahtuneen Konginkankaan onnettomuuden jälkeen on keskusteltu paljon siitä, miten liikennettä voitaisiin auttaa varautumaan äkillisesti muuttuviin olosuhteisiin ja yllättäviin tilanteisiin ja näin vaikuttaa kuljettajien ajokäyttäytymiseen. Onnettomuudessa tietoa tienpinnan jäätämisestä olisi ollut olemassa, mutta sitä ei voitu käyttää hyväksi ja välittää tarpeeksi nopeasti eteenpäin. - Ainoa mahdollisuus onnettomuuden estämiseksi olisi ollut saada kuljettajalle reaaliajassa varoitus tienpinnan jäätymisestä, kertoo projektin päällikkönä toimiva johtaja Pekka Plathan Ilmatieteen laitoksesta. - Tietoa liikenteeseen vaikuttavista häiriöistä on olemassa, mutta ajantasaista valtakunnallista varoitusjärjestelmää ei tähän asti ole ollut.

Varoituspalvelun tarve on suurin ammattikuljettajilla, sillä raskaan liikenteen onnettomuuksien seuraukset ovat yleensä erittäin vakavia. Ammattikuljettajilla ei myöskään ole usein mahdollisuutta lykätä matkaa sopivampaan ajankohtaan tai siirtyä kelioloiltaan paremmille reiteille. -Kuljettajien lisäksi palvelu voidaan lähettää myös väylänpitäjille, kuljetusyrityksiin ja kunnossapitoyrityksiin, jotka voivat käyttää tietoja hyväksi liikenteen ohjauksessa ja teiden kunnossapidon tehostamisessa, Pekka Plathan määrittelee.

Uusi palvelu ennustaa reitin olosuhteet ja varoittaa poikkeamista
Nyt kehitteillä oleva kuljettajan varoituspalvelu koostuu kahdesta toisiaan täydentävästä palvelusta: raskaan liikenteen reittiennustepalvelusta sekä ajantasaisesta automaattisesta varoituspalvelusta. Reittiennustepalvelu tuottaa lentoliikenteen tapaan tulevalle reitille ennusteen, jonka avulla kuljettajat voivat etukäteen varautua huonoihin keli- ja sääolosuhteisiin. Sää- ja kelitietojen lisäksi palvelussa voidaan varoittaa esimerkiksi reitillä sattuneista onnettomuuksista ja tietöistä, jotka voivat viivästyttää aikatauluja tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Ajantasainen automaattinen varoituspalvelu antaa puolestaan reaaliaikaisesti varoituksen muuttuneesta kelitilanteesta tai muusta yllättävästä, vaarallisesta häiriöstä, kuten ennakoimattomista liukkauksista, rajuista ukkoskuuroista ja lumimyrskyistä, voimakkaista tuulista ja onnettomuuksista.

Palvelussa hyödynnetään uusinta teknologiaa varoitusten välittämisessä nopeasti ajossa oleville kuljettajille. Varoitukset välitetään auton kuljettajille turvallisuussyistä ensisijaisesti puheviestien välityksellä, mutta myös tekstiviestien, internetin tai mobiilin päätelaitteen käyttö on mahdollinen. Järjestelmä edellyttää myös mobiililaitteiden paikannustoiminnan kehittämistä. Projektin tästä osuudesta vastaa TeliaSonera. - Vastaavaa palvelua ei ole toiminnassa missään muualla maailmassa. Suomella on siis mahdollisuus toimia suunnannäyttäjänä, Pekka Plathan toteaa.

Varoituspalvelu kehitetään liikenne- ja viestintäministeriön Ajantasaisen liikenneinformaation ohjelman (AINO) projektina, jossa Ilmatieteen laitos vastaa projektin johdosta sekä säätieteellisestä osuudesta. Palvelun toteutuksesta vastaavat yhdessä Ilmatieteen laitos ja Tieliikelaitos. Hankkeeseen osallistuvat myös TeliaSonera, VTT, Vähälä-yhtiöt, Transpoint, Savonlinja, Tiehallinto, SKAL, LAL sekä vakuutusyhtiöt Pohjola ja A-Vakuutus.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos
Asiakaspalvelun johtaja Pekka Plathan,
puh. 050 5668176
pekka.plathan@fmi.fi

Tieliikelaitos
projektipäällikkö Sampo Hietanen,
puh. 040 5657688
sampo.hietanen@tieliikelaitos.fi