Tiedotearkisto: 2004

Talvista joulua edeltävät tuuliset ja tuiskuiset päivät

21.12.2004 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan ennen varsinaisia joulun juhlapäiviä lämpötila vaihtelee keskiviikkona ja torstaina nopeasti suojan ja pakkasen välillä maan etelä- ja länsiosassa. Muualla maassa lämpötila pysyy pakkasen puolella. Voimakas tuuli, pyry ja maan eteläosassa myös vesisade vaikeuttavat joulun menoliikennettä. Myös merialueille ennustetaan myrskytuulia. Ilmatieteen laitos kehottaakin kaikkia ottamaan sääolot huomioon joulumatkoilla.

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 21. joulukuuta laatiman ennusteen mukaan jouluaattona sää on maan etelä- ja keskiosassa jo osaksi selkeää, maan pohjoisosassa sataa vielä lunta. Koko maassa on pakkasta.

Joulunpyhinä sää on talvinen koko maassa. Ajoittain on aivan selkeää, jolloin pakkanen kiristyy -10 .... -20 asteeseen. Maan eteläosaan saattaa kuitenkin Tapaninpäivänä saapua lännestä sadealue, joka tuo mukanaan lunta tai räntää. Muualla maassa pakkassää jatkuu.

Jouluna keliolosuhteet usein vaikeita
Joulunalusaika ja joulu ovat meillä vielä alkutalvea, joten keskimäärin joka toisena tai kolmantena jouluna menoliikenteen olosuhteet ovat vaikeita etenkin maan etelä- ja länsiosassa.

Suojasäätä on jouluna maan lounaisosassa keskimäärin joka toinen vuosi, mutta Lapissa vain noin kahtena jouluna kymmenestä. Kovan pakkasen jouluja on vastaavasti koko maassa keskimäärin joka kolmantena jouluna. Tuolloin maan eteläosassa pakkanen kiristyy 20 asteen ja Lapissa 30 asteen alapuolelle.

Lisätietoja:

Palveleva meteorologi 24 h/vrk myös joulunpyhinä numerossa 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 EUR/min + pvm) Puhelinpalvelu arkisin kello 8 - 16.15.

Ajokelit saa tekstiviestinä näppäilemällä KELI LÄHTÖPAIKKA MÄÄRÄNPÄÄ, esimerkiksi KELI HELSINKI MIKKELI, ja lähettämällä viestin numeroon 16161 Palvelun hinta on 0,84-0,85 e/viesti, ja se toimii Soneran, Elisan, DNA:n, RSL COM:in ja Saunalahden liittymillä. Palvelu kattaa suurimmat kaupungit.