Tiedotearkisto: 2005

Puolustus- ja turvallisuusmessut Tampereella 9. -11. 9.

8.9.2005 12:00

Ilmatieteen laitos osallistuu Tampereella 9. - 11. syyskuuta järjestettäville puolustus- ja turvallisuusmessuille yhteisellä osastolla yhdessä liikenne- ja viestintäministeriön ja sen alaisten organisaatioiden kanssa. Messut ovat kaikkien aikojen merkittävin turvallisuuteen liittyvä suurtapahtuma Suomessa. Ilmatieteen laitos osallistuu messuille teemalla "Sää-, keli- ja varoituspalvelut turvaksesi."

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitos esittelee osastollaan erilaisia säähän liittyviä palveluita, jotka ovat yleisen turvallisuuden ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten kannalta tärkeitä. Messuilla Ilmatieteen laitos esittelee messuilla pääasiassa kolmea jo käytössä olevaa tai tulossa olevaa kehityshanketta.

Luonnononnettomuuksien varoitusjärjestelmä suunnitteilla
Ilmatieteen laitoksen, Merentutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston seismologian laitoksen yhteistyönä suunniteltu Luonnononnettomuuksien varoitusjärjestelmä (LUOVA) otettaneen käyttöön vuoden 2006 aikana. Luonnononnettomuuksien varoitusjärjestelmä käyttää hyväkseen eri laitoksissa olevaa osaamista ja sen tavoitteena on antaa ajantasaista tietoa uhkaavista luonnononnettomuuksista.
Järjestelmän tehtävänä on varoittaa sekä viranomaisia että väestöä kotimaassa ja ulkomailla äkillisesti uhkaavista luonnonkatastrofeista ja -vaaroista. Tällaisia luonnononnettomuuksia ovat mm. myrskyt, tulvat, tulivuorenpurkaukset, maanjäristykset, hyökyaallot ja vaarallisten aineiden leviäminen. Kansallinen varoituskeskus perustetaan laajentaen Ilmatieteen laitoksen ympärivuorokautista säävaroitusjärjestelmää myös muita luonnon ääri-ilmiöitä ja katastrofeja seuraavaksi kokonaisuudeksi.
Varoituskeskus sijoitetaan Helsingin Kumpulaan valmistuvaan uuteen toimitaloon, jonne Ilmatieteen laitos ja Merentutkimuslaitos muuttavat 19. syyskuuta. Keskus toimii yhteistyössä Suomen Ympäristökeskuksen SYKE:n sekä Kumpulassa sijaitsevien yliopiston laitosten kanssa.

Voimakkaat säät erityisseurannassa turvallisuussäässä
Uhkaa aiheuttavissa säätilanteissa Ilmatieteen laitoksen päivystyksistä löytyy paras asiantuntemus varoittamaan kansalaisia ja toimimaan viranomaisten tukena.
Päivystys huolehtii yleisen turvallisuuden kannalta tärkeistä säähän liittyvistä varoitus- ja turvallisuuspalveluista ympäri vuorokauden.
Hätäkeskuksille ja sisäasiainministeriön pelastusosastolle on jo parin vuoden ajan ennakkoon tiedotettu mahdollisesti vaaraa aiheuttavista säätilanteista. Ensimmäiset tiedotteet pyritään antamaan jo 2 vuorokautta ennen mahdollista vaarallista säätilannetta.
Tänä vuonna on järjestetty myös valmiuskokeilu, jonka tuloksia hyödynnetään kehitettäessä viranomaisten palvelua ja valmiustoimintaa. Talvikokeilujaksolla keskityttiin voimakkaisiin matalapaineisiin ja kesällä vaaraa aiheuttaviin ukkosiin ja voimakkaisiin kuurosateisiin.
Valmiuskokeilussa turvallisuussääpalvelun päivystystä vahvistettiin turvallisuussääpalvelun vaarallisiin säihin erikoistuneella meteorologilla, joka keskittyi vaaralliseksi arvioitujen sääilmiöiden tarkkaan seurantaan ja ennustamiseen.
Tämän lisäksi järjestettiin kaksi valmiusharjoitusta, ensimmäinen tammikuun myrskyn johdosta ja toinen Helsingin yleisurheilun MM-kisojen ajaksi. Näissä harjoituksissa turvallisuuspäivystystä vahvistettiin valmiuspäivystyksen lisäksi vielä yhdellä meteorologilla, joka keskittyi tilannejohtamiseen ja tiedon välittämiseen yhteistyöviranomaisille ja medialle.

Jalankulkijoiden kelitiedottaminen laajentunut koko Suomeen
Jalankulkijoiden kelitiedotteet varoittavat jalankulkijoita talvisin liukkaudesta. Tämän koko maailmassa ainutlaatuisen palvelun tavoitteena on vähentää jalankulkijoille tapahtuvia liukastumisonnettomuuksia. Ilmatieteen laitos laajensi jalankulkijoiden kelitiedotepalvelun kattamaan viime talvena koko Suomen aikaisemmilta vuosilta saatujen kokemusten pohjalta.
Jalankulkijoiden kelitiedotteet laaditaan maakuntakohtaisesti ja päivitetään kaksi kertaa vuorokaudessa. Tulevana talvena tiedotteita voi seurata Ilmatieteen laitoksen www-sivuilla ja YLE:n aluetelevisioissa ja maakuntaradioissa.
Jalankulkijoille suunnatuille kelitiedotteille on tarvetta, sillä liukastumistapaturmia sattuu yleensä tyypillisesti eri päivinä kuin muita liikennetapaturmia. Liukastuminen on jalankulkijoiden yleisin tapaturma talviliikenteessä. Jalankulkijoiden kannalta kaikkein liukkaimmat keliolosuhteet ovat silloin, kun jäisen pinnan päälle sataa vähän kuivaa lunta tai vettä. Tavallisten talvipäivien ohella talveen mahtuu myös muutama ns. kasaumapäivä, jolloin huonot olosuhteet aiheuttavat normaalia enemmän liukastumistapaturmia. Erityisesti näinä päivinä pitäisi kiinnittää huomiota jalkinevalintaan ja olla normaalia varovaisempi.

Lisätietoja:

LUOVA:
Johtaja Pekka Plathan, puh. (09) 1929 3100
Jalankulkijoiden kelitiedote
Ryhmäpäällikkö Reija Ruuhela, puh. (09) 1929 2614
Valmiuspäivystys ja messuasiat:
Ylimeteorologi Kari Ahti, puh. (09) 1929 3310

Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@fmi.fi

Ilmatieteen laitoksen osasto: A150