Tiedotearkisto: 2005

Suomalaisia teknologiaosaajia kannustetaan mukaan sääsatelliittitoimintaan

13.9.2005 12:00

Suomalaista teknologiaosaamista voisi tarjota nykyistä enemmän ja aktiivisemmin Eurooppalaisen sääsatelliittitoiminnan projekteihin. Sääsatelliittijärjestö EUMETSATin pääjohtaja Lars Prahm ja teknologiajohtaja Ernst Koenemann esittelivät tiistaina suomalaisille teollisuuden edustajille ja teknologiaosaajille EUMETSATin toimintaa ja kertoivat tulevista satelliittiohjelmista.

EUMETSATin pääjohtaja Lars Prahm. Kuva: Eeva-Kaisa Heikura.

EUMESAT on Euroopan sääsatelliittijärjestö, joka tuottaa jäsenmailleen reaaliaikaista sääsatelliittidataa. Tietoa hyödynnetään sekä sääennusteiden tekemisessä että mm. ilmastotutkimuksessa. Nyt käytössä olevat toisen sukupolven satelliitit tuottavat erittäin korkealaatuista kuvaa ja tietoa, jota pystytään hyödyntämään mm. tulvien, myrskyjen, metsäpalojen ja muiden ääritilanteiden ennakoimisessa ja seurannassa.

Satelliittiohjelmat ovat pitkäkestoisia, ja teollisuudelle ne tarjoavat pitkäjänteistä työtä.
- Emme tilaa teollisuudelta jotain tuotetta vain yhtä satelliittia varten, vaan saman sukupolven eri satelliitteihin useiden vuosien aikana, totesi Ernst Koenemann.

Suomi maksaa jäsenmaksuja lähes 4 miljoonaa euroa vuosittain. Tästä vain osa palautuu suorana rahana takaisin kotimaahan. - Toki saamme hyödyn korkealaatuisina sääennusteina, mutta suora palaute voisi olla paljon suurempikin. Kaikkia EUMETSATin tarjoamia mahdollisuuksia Suomi ei ole vielä läheskään käyttänyt, totesi Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

EUMETSAT on toiminut vuodesta 1986. Tällä hetkellä menossa on ns. toinen sääsatelliittisukupolvi MSG. Seuraava, kolmas satelliittisukupolvi tulee operatiiviseen käyttöön vuoden 2015 tienoilla, ja sen suunnittelu on jo käynnistynyt.