Tiedotearkisto: 2005

Syyskuun loppu ennätyksellisen lämmin

30.9.2005 12:00

Syyskuun kaksi viimeistä viikkoa olivat vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämpimiä. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila oli useana päivänä yli 15 astetta ja öisin yli 10 astetta. Syyskuun lopun korkein lämpötila, 19,7 astetta mitattiin Tampereen Härmälässä 27.9.2005. Vuorokauden keskilämpötila oli Lappia lukuun ottamatta viimeisen kymmenen päivän jakson ajan 10...13 astetta, joka on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkea. Lämpimän jakson myötä terminen kesä jatkuu yhä maan eteläosassa ja länsirannikolla.

Kuva: Eija Vallinheimo

Suurimmassa osassa maata terminen kesä kuitenkin kääntyi syksyksi syyskuun puoliväliin mennessä, kun 10. päivän tienoilta alkanut viileä jakso piti vuorokauden keskilämpötiloja toista viikkoa selvästi 10 asteen alapuolella. Tällöin lähes koko maassa oli pakkasöitä. Alimmillaan lämpötila laski 16.-18. syyskuuta paikoitellen -5 asteen tuntumaan. Viileän jakson aikana satoi lunta paikoin Lapissa. Aamulla 17. syyskuuta hyvin paikallinen lumisade yllätti niinkin etelässä kuin Pirkanmaalla.

Kuukauden keskilämpötilat olivat maan etelä- ja keskiosassa 10...13 astetta, mikä on noin 2 astetta lämpimämpää kuin pitkän ajan keskiarvot. Pohjoisessakin 7...10 asteen keskilämpötilat olivat hieman keskimääräistä lämpimämpiä, mutta Pohjois-Lapin 5 asteen kuukausikeskilämpötila oli hieman keskimääräistä matalampi.

Syyskuu oli maan etelä- ja keskiosassa myös vähäsateinen. Niukat sademäärät olivat seurausta pitkästä poutajaksosta, joka ulottui kuukauden puolivälistä aina syyskuun viimeisiin päiviin saakka. Kuivinta oli Salpausselän eteläpuolella, jossa satoi vain noin 25 millimetriä. Muualla maan etelä- ja keskiosassa sademäärät olivat enimmäkseen 30-60 millimetrin välillä. Muusta maasta poiketen maan pohjoisosassa syyskuun sademäärät olivat hieman tavanomaista suurempia vaihdellen 50 ja 90 millimetrin välillä.

Syksyn ensimmäinen laaja-alainen myrsky koettiin Suomessa 14.9., jolloin 10 minuutin keskituuli puhalsi merellä 22 metriä sekunnissa. Viikkoa myöhemmin Oulun lääniä koetteli pienialainen, mutta sitäkin voimakkaampi myrsky, jonka yhteydessä Perämerellä mitattiin keskituuleksi peräti 25 m/s. Maa-alueillakin kovimmillaan 14 m/s puhaltanut tuuli kaatoi puita Oulun seudun ohella myös Kainuussa ja Kuusamossa.

Syyskuun sää ja tilastot