Tiedotearkisto: 2005

Ensimmäinen talvimyräkkä lähestyy Suomea

25.10.2005 12:00

Talvikauden ensimmäinen myräkkä voimakkaine tuulineen pyyhkäisee maan länsiosan yli tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan myräkän aikana tulee myös maan eteläosissa varautua lumipyryyn, joka voi vaikeuttaa tieliikenteen sujumista.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan kaakkoistuuli voimistuu merialueilla tiistai-iltana 25. lokakuuta ja sitä seuraavana yönä myrskyksi. Lounaisilla merialueilla keskituuli voi olla enimmillään noin 25 metriin sekunnissa. Maan länsiosassa tuuli voimistuu vuorokauden vaihteen tienoilla ja voi yön aikana aiheuttaa vahinkoja Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Satakunnassa sekä Pohjanmaalla lähellä rannikkoaluetta.

Myräkän aikana maan eteläosassa saattaa kertyä sadetta 15-25 millimetriä, josta osa voi tulla lumena. Etenkin sisämaassa lumentulo voi vaikeuttaa tieliikennettä. Joka tapauksessa Ilmatieteen laitos huomauttaa, että ensi yönä maan länsiosaan on odotettavissa alkavan talvimyrskykauden toistaiseksi tuulisin säätilanne. Kelin osalta autoilijoiden tulee tarkasti seurata liikennesäätä.

Tällä hetkellä näyttää todennäköisimmältä, että etelä- ja lounaisrannikon läheisyydessä sade tulee suurelta osin vetenä, mutta sisämaassa tulee varautua voimakkaaseen lumipyryyn. Merkittävän sateen pohjoisreuna näyttäisi keskiviikkona yltävän Kokkola-Savonlinna-linjalle. Rannikon läheisyydessä sateen olomuotoon vaikuttaa ennen kaikkea tuulensuunta. Tuulen kääntyminen kaakosta idän puolelle voi aiheuttaa voimakkaan lumimyräkän ja samalla vaikeat keliolosuhteet. Keskiviikkopäivän aikana tuulisin alue siirtyy idemmäksi, mutta heikkenee samalla.

Lue lisää

Voimassa olevat varoitukset
Talven 2005-2006 lumet
Lokakuun sää ja tilastot

Lisätietoja:

Palveleva meteorologi: Maksullinen palvelunumero palvelee 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)