Tiedotearkisto: 2005

Etelä-Suomessa paikoin lumi- ja raekuuroja sekä salamoita

30.11.2005 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan maanantaiaamuna 28.11. Hankoniemellä ja Länsi-Uudellamaalla on myrskyn ohella koettu paikoin rankkoja lumi- ja raekuuroja. Salamanpaikantimet ovat havainneet myös vuodenaikaan nähden melko harvinaista salamointia.

Kuva: Ari-Juhani Punkka

Keskiviikkoaamuna matalapaineen alue oli Suomen länsipuolella. Siitä ulottui ns. matalapaineen sola Perämereltä maan länsiosan yli Pohjois-Itämerelle. Solan etupuolella tuuli on ollut voimakasta. Aamuyöllä Hangon edustalla lounaistuuli puhalsi noin 21 - 22 metriä sekunnissa.
Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan kapea kuurosadealue liikkuu keskiviikon aikana itään ja mahdollinen salamointi rajoittunee edelleen pääasiassa merialueille ja rannikon läheisyyteen.

Myöhäissyksyn ukkoset harvinaisia
Keskiviikkoaamuna vallinnut säätila loi otolliset olosuhteet ukkosten esiintymiselle Hankoniemen ympäristössä. Myöhäissyksyn ukkoset ovat harvinaisia, mutta eivät erityisen poikkeuksellisia. Ilmatieteen laitoksessa myöhäissyksyn ukkosten arvioidaan kuitenkin lisääntyvän tulevaisuudessa, mikäli syksyt pitkittyvät ilmaston lämmetessä.

Ukkosta voi esiintyä myös kylmänä vuodenaikana: keväällä lähinnä huhtikuussa, syksyllä loka-marraskuussa sekä talvikuukausina sakean lumipyryn yhteydessä. Loppusyksyn ukkoset esiintyvät ennen kaikkea merellä ja rannikolla ennen jäiden tuloa.

Myöhään syksyllä salamanpaikantimilla on tehty havaintoja salamoinnista. Myös yleisöltä tulee joka talvi ilmoituksia varsinkin sakeaan lumipyryyn liittyvistä salamoista, joita salamanpaikannin ei yleensä pysty havaitsemaan. Syksyisten ukkosten tavallinen salamamäärä on kuitenkin vähäinen. Syksyisin salamoita havaitaan noin kymmenkunta merellä ja muutama yksittäinen salama maa-alueilla. Pimeyden takia leimahdukset kuitenkin näkyvät kauas. Koska ukkosen ääni ei kantaudu pitkälle, salamat havaitaan ns. elosalamoina.

Lue lisää
Salamat Suomessa
Marraskuun tilastot

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Tapio Tuomi, puh. (09) 1929 4667, tapio.tuomi@fmi.fi