Tiedotearkisto: 2005

Marraskuu paikoin lämpimin yli sataan vuoteen

1.12.2005 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuu oli suurimmassa osassa maata ennätyksellisen lauha. Maan keskiosassa sekä Oulun läänissä kulunut kuukausi oli leudoin marraskuu vuodesta 1900 lähtien. Maan eteläosassa sekä Lapissa ei aivan ylletty ennätyksiin. Marraskuun ohella koko syksy on ollut monin paikoin poikkeuksellisen lämmin.

Marraskuun leutous oli seurausta pitkään jatkuneesta lämpöjaksosta, joka kesti lokakuun lopulta aina marraskuun puoliväliin saakka. Suomessa vallitsi tällöin lauha ja kostea lounainen ilmavirtaus, jolloin lämpötila oli useana päivänä aina Oulun lääniä myöten 10 asteen vaiheilla. Keski-Suomessa mitattiin uusia marraskuun paikkakuntakohtaisia lämpöennätyksiä. Esimerkiksi Kuopiossa lämpötila nousi kuukauden 5. päivänä 11,4 asteeseen. Lapissakin 7 - 8 asteen lämpötilat olivat vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkeita.
Kuukauden puolivälissä lämpötilat laskivat lähemmäksi vuodenajan tyypillisiä lukemia. Marraskuun keskilämpötilat olivat kuitenkin 3...6 astetta tavanomaista korkeampia. Kuukausikeskilämpötilat olivat maan etelä- ja keskiosassa 3...4, Oulun läänissä 0...2 ja Lapissa 0...-3 astetta.

Marraskuussa satoi useana päivänä runsaasti. Alkukuussa sade tuli lähes koko maassa vetenä, mutta kuukauden loppupuolella sakeat lumi- ja räntäsateet aiheuttivat useana päivänä ongelmia tieliikenteelle. Kuukauden viimeisenä päivänä voimakas tuuli ja runsas lumentulo katkaisivat sähköjä maan eteläosassa lähes 20 000 taloudelta. Saman päivän aamuna havaittiin Hangon edustalla lämpimän meren ansiosta sekä Länsi-Uudellamaalla ja Lahdessa lumi- tai raekuurojen yhteydessä myös ukkosta. Kuukausisademäärät olivat lopulta enimmäkseen 70...100 millimetriä, joka on 1,5-2 kertaa enemmän kuin marraskuun keskimääräiset sademäärät. Joulukuuhun siirryttäessä maa oli valkea lähes koko maassa. Eniten lunta on nyt Keski-Lapissa, jossa loppukuun sateissa lumipeite kasvoi 30-40 sentin paksuiseksi.

Kulunut syksy poikkeuksellisen lämmin
Marraskuun ohella myös syyskuu ja lokakuu olivat keskimääräistä lämpimämpiä. Ilmatieteen laitoksen tilastojen perusteella syksy on ollut monin paikoin poikkeuksellisen lämmin. Maan keskiosassa ja Oulun läänissä syksy on ollut lämpimin sitten vuoden 1938. Maan eteläosassa sekä Lapissa yhtä lämmin syksy koettiin viimeksi vuonna 2000. Syksyn keskilämpötila oli koko maassa 2-4 astetta tavanomaista korkeampi vaihdellen Pohjois-Lapin +1 asteesta maan etelärannikon noin 8 asteeseen.
Syksyn keskilämpötilaa nosti marraskuun lämpöjakson ohella toinenkin poikkeuksellisen pitkä lämmin jakso, joka ulottui syyskuun 20. päivän tienoilta lokakuun puoliväliin. Lokakuun alussa useana päivänä mitatut 17-19 asteen lämpötilat hipoivat aikaisempia lokakuun lämpöennätyksiä. Tämänkin lämpöjakson aiheuttivat lämpimät lounaiset ilmavirtaukset, mutta tällöin suurin osa päivistä oli marraskuusta poiketen aurinkoisia ja poutaisia.
Syys- ja lokakuussa satoi tavanomaista vähemmän. Sateinen marraskuu paikkasi alkusyksyn vähäisiä sademääriä, jotka vaihtelivat lopulta enimmäkseen 130 ja 220 mm:n välillä. Maan etelä- ja keskiosassa syksyn sadekertymä jäi alle pitkän ajan keskiarvon, kun taas maan pohjoisosassa satoi hieman keskimääräistä enemmän.

Lue lisää
Marraskuun sää ja tilastot