Tiedotearkisto: 2005

Huonot ajokelit voivat vaikeuttaa joululiikennettä

20.12.2005 12:00

Joulu on lähes koko maassa valkoinen. Ilmatieteen laitoksen tiistaina 20. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan jouluaattona sataa etelärannikolla vettä tai räntää ja on suojaa, joten valkeaa joulua ei ole odotettavissa etelärannikolle. Myös etelärannikolla sateet muuttuvat kuitenkin joulupäivänä lumeksi. Maan keskiosassa sataa paikoin runsaastikin uutta lunta. Lapissa lumisateet ovat vähäisiä. Suuressa osassa maata on pakkasta. Kireimmillään pakkanen on Lapissa 10 ja 20 asteen välillä. Muuten pakkanen on viiden asteen kieppeillä.

Kuva: Nanni Akkola

Jouluna liukasta niin teillä kuin jalkakäytävillä
Ilmatieteen laitos varoittaa, että tänä vuonna joululiikenne sujuu ajoittain huonoissa ajokeleissä. Joulun aikaan matalapaineet kulkevat sateineen eteläisen Suomen yli itään. Sateiden ja liukkauden takia ajokelit kannattaa tarkistaa ennen matkaan lähtöä.

Ilmatieteen laitoksen liikennesää kertoo pääteiden ajo-olosuhteista maakunnittain tulevien 24 tunnin aikana YLE:n kanavilla ja Ilmatieteen laitoksen www-sivuilla. Ajokelit saa myös tilattua myös kännykkään Ilmatieteen laitoksen mobiilipalveluiden kautta. Myös jalankulkukeli on tänä jouluna paikoin erittäin liukas.

Valkoinen joulu yleensä koko maassa
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lähes koko maassa voidaan yleensä viettää valkoista joulua. Vähiten lunta on tyypillisesti joulun tienoilla Lounais-Suomessa ja etelärannikolla. Pohjois-Suomessa lunta on jouluna tyypillisesti liki 40 senttiä, Keski-Suomessa noin 30 senttiä ja Etelä-Suomessakin 10 senttiä.

Joulun ajan lämpötilat ovat keskimäärin maan eteläosassa -5, keskiosassa -8 ja pohjoisosassa -15 asteen vaiheilla. Hyvin kylmä joulu oli Lapissa edellisen kerran vuonna 2001, jolloin mitattiin noin 30 asteen pakkasia. Koko maassa oli ennätyksellisen kylmää myös jouluna 1995 ja sitä ennen vuonna 1967. Tämän vuoden joulu onkin ennusteiden valossa hyvin tyypillinen sekä lämpötiloiltaan että lumimäärältään.

Viime joulu oli koko maassa valkoinen
Viime vuoden jouluna lunta satoi ensimmäisenä joulupäivänä lisää etelärannikolle, mutta myös muualla maassa satoi ajoittain vähän lunta. Jouluaattona ja tapaninpäivänä lämpötilat käväisivät maan eteläosassa pakkasen puolella. Muualla maassa viime joulua vietettiin 5 ja 10 pakkasasteen välillä.

Lue lisää
Joulun säätilastoja
Joulukuun tilastoja
Voimassa olevat varoitukset
Jalankulkusää

Lisätietoja:

Sääennusteet: palveleva meteorologi 24 h/vrk myös joulunpyhinä numerossa 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)

Ajokelit saa tekstiviestinä näppäilemällä KELI LÄHTÖPAIKKA MÄÄRÄNPÄÄ, esimerkiksi KELI HELSINKI MIKKELI, ja lähettämällä viestin numeroon 16161 (0,84 EUR/haku)

Weatherproof mobiilisääpalvelut

Säätilastot: Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 EUR/min + pvm)