Tiedotearkisto: 2005

MSG-2 -satelliitin laukaisu onnistui

22.12.2005 12:00

Euroopan uusin sääsatelliitti MSG-2 laukaistiin viime yönä klo 00.33 Suomen aikaa. Laukaisu tapahtui Ariane 5 -raketilla Ranskan Guyanasta.

Kuva: EUMETSAT

Sääsatelliitit ovat nykyisin tärkeä osa sään ennustamista ja meteorologista havaintojärjestelmää. Satelliitit lähettävät taukoamatta Euroopan sääennustajille tietoja, joita käytetään numeerisissa säänennustusmalleissa. Suomen Ilmatieteen laitos käyttää tiedoista tehtyjä kuvia myös toisessa tärkeässä sovelluksessa, joka on lyhyen aikavälin sääennusteiden laadinta.

MSG-2 on toisen sukupolven satelliitti, joka onnistuneen laukaisun jälkeen nimetään uudelleen Meteosat-9 -satelliitiksi. Nyt laukaistu satelliitti takaa eurooppalaisille sääennustajille ja tutkijoille nykyisen Meteosat-8-satelliitin tuottaman hyvän data- ja kuvamateriaalin saannin myös tulevaisuudessa. Sama MSG sarja jatkuu myöhemmin MSG-3 ja MSG-4 satelliiteilla, joiden myötä koko satelliittiohjelma kestää vuoteen 2015.

Meteosat-perheen tuottamaa edistyksellistä aineistoa on käytetty jo pitkään rutiininomaisesti sään ja ilmastonmuutoksen seurannassa. Aineisto on osoittautunut elintärkeäksi myös esimerkiksi äkkinäisten ja vahinkoja aiheuttavien sääilmiöiden ennustamisessa. Meteosatin välittämät kuvat soveltuvat tähän hyvin, koska kuvia saadaan aikaisempaa tiheämmin usealla eri aallonpituudella. Satelliittikuvien avulla on voitu vähentää ihmishenkien menetyksiä ja aineellisia vahinkoja. Meteosat-satelliitin välittämää tietoa ja kuvamateriaalia voidaan käyttää hyväksi myös erilaisissa hydrologian, maatalouden ja ympäristötutkimuksen sovellutuksissa.

EUMETSATin tällä hetkellä toimivat satelliitit ovat Meteosat-6, -7 and -8, jotka havainnoivat päiväntasaajan yläpuolella Eurooppaa ja Afrikkaa päällä sekä Meteosat-5, joka sijaitsee idempänä siten, että se havainnoi erityisesti Intian Valtameren aluetta ja siellä esiintyviä hurrikaaneja. MSG-2/Meteosat-9 varmistaa eurooppalaisten sääsatelliittien toiminnan jatkumisen geostationaarisella kiertoradalla.

EUMETSAT on Euroopan sääsatelliittijärjestö, joka on hallitustenvälinen organisaatio. Siihen kuuluu Suomen lisäksi 17 muuta eurooppalaista jäsenvaltiota ja 7 liitännäisjäsentä. EUMETSAT:in tehtävänä on suunnitella ja ylläpitää operatiivisia sääsatelliittijärjestelmiä sekä hyödyntää niistä saatavia meteorologisia aineistoja päivittäiseen käyttöön ja ilmastotutkimuksen tarpeisiin. Meteosat-ohjelma on EUMETSATin ensimmäinen satelliittihanke. Ensimmäinen EUMETSAT:in Meteosat-sarjan satelliitti laukaistiin radalleen jo vuonna 1977. Euroopan avaruusjärjestö, ESA, on toteuttanut MSG-2n EUMETSATin tilauksesta.

Laukaisu on nähtävissä EUMETSATin www-sivuilla

Lisätietoja:

Erikoistutkija Pirkko Pylkkö, puh. (09) 1929 3624, pirkko.pylkko@fmi.fi