Tiedotearkisto: 2005

Jouluna paikoin sakeaa lumipyryä

23.12.2005 12:00

Ilmatieteen laitos varoittaa ajokelin muuttuvan koko maassa yöllä huonoksi tai erittäin huonoksi. Sään lauhtuminen ja ajoittain sakea lumipyry vaikeuttaa joulun menoliikennettä.

Kuva: Nanni Akkola

Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli muuttuu tai on jo muuttunut huonoksi suurimmassa osassa maata. Maan keskiosassa ja Lapissa ajokeli muuttuu erittäin huonoksi lumi- tai räntäsateen sekä sään lauhtumisen vuoksi. Myös merialueille on annettu varoituksia kovan tuulen vuoksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan länsiosassa oleva hajanainen lumisadealue liikkuu tänään itään. Lauantaiaamuksi maan länsiosaan saapuu uusi matalapaine. Matalapaine tuo voimakkaita lumisateita, jotka saattavat vaikeuttaa joulun menoliikennettä. Etelässä sade tulee ajoittain räntänä. Paikoin lunta saadaan 15 - 25 senttiä. Eniten lunta kertyy Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa. Puiden oksille kertyvä lumi voi paikoin taivuttaa puita sähkölinjoille.

Sää lauhtuu vähitellen koko maassa. Lämpötila kohoaa aattona maan etelä- ja keskiosassa ylimmillään 0 ja -5 asteen välille ja maan lounaisosassa vähän nollan yläpuolelle. Lapissa pakkasta on kymmenkunta astetta. Joulunpyhinä pakkanen alkaa jälleen kiristyä pohjoisesta alkaen.

Lue lisää
Joulun säätilastoja
Joulukuun tilastoja
Voimassa olevat varoitukset
Jalankulkusää

Lisätietoja:

Sääennusteet: palveleva meteorologi 24 h/vrk myös joulunpyhinä numerossa 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)

Ajokelit saa tekstiviestinä näppäilemällä KELI LÄHTÖPAIKKA MÄÄRÄNPÄÄ, esimerkiksi KELI HELSINKI MIKKELI, ja lähettämällä viestin numeroon 16161 (0,84 EUR/haku)

Weatherproof mobiilisääpalvelut

Säätilastot: Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 EUR/min + pvm)