Tiedote 18.4.2006

Tiedote - Pienhiukkaset havumetsissä vaikuttavat ilmastoon luultua enemmän

Science-tiedelehdessä 14. huhtikuuta julkaistun tutkimuksen mukaan pohjoinen havumetsävyöhyke tuottaa ilmakehään runsaasti pienhiukkasia. Hiukkaset viilentävät alailmakehää ja voivat jarruttaa ilmaston lämpenemistä.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmakehässä olevien pienhiukkasten tiedetään viilentävän alailmakehää. Pienhiukkasten ilmastovaikutusten tarkempi selvittäminen vaatii kuitenkin entistä tarkempaa tietoa esimerkiksi siitä, mikä osa ilmakehän pienhiukkasista on peräisin luonnosta ja mikä osa aiheutuu ihmisen toiminnasta.

Luonnosta peräisin olevien pienhiukkasten määrä eli ns. luonnollinen pienhiukkastausta tunnetaan kohtalaisen hyvin merellisessä ilmassa, mutta mantereiden yltä vastaavasta taustasta ei ole olemassa luotettavaa tietoa.

Nyt julkaistu tutkimus pohjautuu laajaan havaintoaineistoon ja osoittaa yksiselitteisesti, että luonnollinen pienhiukkastausta on kesäisin Pohjoismaissa noin viisinkertainen vastaavaan merelliseen taustaan verrattuna. Tausta aiheutuu havupuiden erittämistä hiilivedyistä, jotka ilmaan jouduttuaan muodostavat valokemiallisten reaktioiden seurauksena nopeasti uusia pienhiukkasia.

Saatu tulos tarkoittaa sitä, että havumetsien tuottamat pienhiukkaset viilentävät alailmakehää luultua enemmän. Koska havupuiden hiilivetypäästöjen tiedetään lisääntyvän lämpötilan kohotessa, on todennäköistä, että myös luonnollinen pienhiukkastausta kasvaa ilmaston lämmetessä. Parhaassa tapauksessa pohjoinen havumetsävyöhyke saattaisi puskuroida paikallisesti kasvihuonekaasujen aiheuttamaa ilmaston lämpenemistä tulevaisuudessa.

Tutkijoiden tulevaisuuden haasteina on selvittää, voidaanko nämä tulokset yleistää koko pohjoiseen havumetsävyöhykkeeseen ja miten havumetsien tuottamat pienhiukkaset vuorovaikuttavat konkreettisesti ilmastosysteemin kanssa.

Nyt julkistettu tutkimus tehtiin pohjoismaisena yhteistyönä, jossa olivat mukana Helsingin yliopiston fysikaalisten tieteiden laitoksen ilmakehätieteiden osasto, Ilmatieteen laitos sekä Tukholman yliopiston meteorologian laitos.

LisätiedotIlmatieteen laitos, professori Veli-Matti Kerminenpuh.(09) 1929 5501Helsingin yliopisto, akatemiaprofessori Markku Kulmalapuh. 040 596 2311